Hrabro i pametno – Kako je prošao GRAWE noćni maraton 2023.?

Kako drugačije započeti ovaj članka nego s – “BRAVO NAŠE TRKAČICE I TRKAČI!” Vruć vikend i vruća utrka Grawe noćnog maratona je iza nas, a od ovog tjedna nam slijede ipak nešto lakši uvjeti za treninge i utrke.

Svi mi volimo postići odlične rezultate i osobne rekorde, no ponekad se dogodi situacija da nam se utrka poklopi s najtoplijim danom godine. Tada treba prihvatiti činjenice i prilagoditi se. Upravo to nam se dogodilo ovu subotu na utrkama i jako sam ponosan na sve vas što ste poslušali upute trenera i odradili odlične treninge i utrke i to od 4,2 kilometra pa sve do 42 kilometra, ali više o tome kasnije.

Počet ćemo, naravno, s početkom Grawe noćnog maratona, odnosno prvom utrkom u programu – onom na 4,2 kilometra. Okupljanje na Bundeku je započelo već nešto prije 16 sati kada su se naše hrabre djevojke počele okupljati u hladu glavnog šatora na utrci. Zašto tamo? Jer se temperatura u tom trenutku opasno približila 40 stupnjeva, ali to nije spriječilo naše djevojke da se uz smiješak zagriju s trenerom Maksimilijanom te odrade (nekima i prvu ikad!) utrku. Poslije utrke su ipak prevladali sreća zbog (prvih) medalja, a naše trkačice su to herojski odradile uz pametnu hidraciju, hlađenje i prilagodbu tempa (za takve uvjete – obavezno)!

Nakon što su naše trkačice otišle na zasluženo hlađenje poslije utrke, oko 18 sati uslijedilo je i okupljanje ekipe koja je trčala 10,5 kilometara, polumaraton i maraton. Nakon fotografiranja krenuli smo na zagrijavanje u malo boljim uvjetima nego što je to bilo nekoliko sati ranije, no i dalje se u zraku osjećala vrućina koja je cijeli dan grijala Zagreb. Prvo su u 19 sati startali naši polumaratonci (bravo dečki, ali ipak ovdje moram izdvojiti i našu jedinu polumaratonku – bravo Kristina!) kao i maratonac trener Igor (koji je startao svoj „ugodan“ 19. maraton!), a 15 minuta kasnije startala je i utrka na 10,5 kilometara gdje smo bili najbrojniji.

Nakon starta utrka počelo je probijanje kroz Bundek do nasipa gdje su se istovremeno pojavili ugodan vjetrić, koji nam je ipak olakšao, kao i oblaci koji su u baš idealnom trenutku malo sakrili sunce u zalasku. To nam je omogućilo nešto brži start prvih nekoliko kilometara, nakon čega smo se ipak svi vratili na ranije dogovoreni tempo zbog neizbježne vrućine.

Treba naglasiti da je na utrci bilo mnogo prilika za hlađenje u kombinaciji s tri službene okrepe, ali i nizom pumpi za vodu čije nas je pametno korištenje dovelo do toga da nas je svih 80 uspješno završilo ove zahtjevne utrke!

I to ne samo završilo, nego su neki postigli i odlične plasmane (koji svakako na ovakve dane nisu prioritet, ali su pokazatelj da se redovitost na ljetnim treninzima svakako isplati!). Ovdje bih izdvojio našu Anu Karaču koja je završila na odličnom 12. mjestu kod žena, ali i Irinu, Ernu, Ivanu, Nikolinu, Katarinu i Isidoru koje su sve zauzele pozicije unutar TOP 30 kod žena (7 cura u prvih 30!) kao i našeg Matiju Habijaneca koji je završio na također odličnom 4. mjestu kod muškaraca!

Za kraj, svakako moram izdvojiti par riječi za sve vas kojima je ovo bila prva utrka na 4 te 10 i pol kilometara. Siguran sam da ćete ju dugo pamtiti, stoga bravo još jednom!

Nakon utrka, uslijedilo je i druženje (uz hladna pića) kako na samom Bundeku tako i ugostiteljskim objektima oko njega gdje smo proslavili uspješan završetak semestra 60, a sada nam slijedi semestar 120 – našim klubašima poznatiji kao posljednji dio priprema za polumaraton. Dolaze nam nešto duži treninzi i to u vrlo vjerojatno ugodnijim uvjetima, no ono što je sigurno – slijede nam polumaratoni na 20-ak stupnjeva nižim temperaturama što je recept za odlične rezultate i ugodno odrađivanje. Najtoplije je iza nas, a sada hrabro prema naprijed!

Napisao: Filip Koražija – glavni trener u klubu i školi trčanja

Podijeli tekst na društvenim mrežama: