4. planinarenje adidas škole trčanja - snalaženje na karti dovelo nas je do vrha Kameni Svati

Kartu čitaj – prolaznika pitaj!

U nedjelju 20.5.2012. godine s početkom u 9h na Medvednici je održano četvrto planinarenje u sklopu adidas škole trčanja u Zagrebu na zapadnom dijelu Medvednice – predio Ponikve. Skupinu od 30tak trkača i njihovih prijatelja uveseljavala su 4 psa i 6oro djece. Uzbuđenja nije manjkalo jer smo ovog puta imali i mali tečaj snalaženja na planinarskoj karti. Uz poštivanje temeljnog pravila “Kartu čitaj – prolaznika pitaj!” i uz stručno vodstvo voditelja Ivana Posinjaka Ivše napravili smo krug od 14 km i 800tinjak metara uspona i isto toliko silaska, pri čemu smo se okušali i u kretanju po nemarkiranim šumskim putevima, uz pomoć orijentacijske karte.

Zanimljivi cvijetak kojeg smo našli pored vrha Kameni Svati
Zanimljivi cvijetak kojeg smo našli pored vrha Kameni Svati

Snalaženje na karti otvara vrata novim trkačkim izazovima – nakon 2 mjeseca škole raste kondicija i trkački apetiti. Kratki tečaj snalaženja na karti, uz nastavak vježbanja i učenja, omogućava trkačima da se okušaju i u Hrvatskoj vrlo popularnoj disciplini trekinga.  Treking je utrka u prirodi gdje se obilaze unaprijed zadane kontrolne točke i uspješno je završen ukoliko su sve obiđene. Predio Ponikvi iznimno je pogodan za učenje orijentacije zbog dostupnosti planinarske i orijentacijske karte te specifičnog terena koji sadrži praktički sve što se na jednom trekingu može naći – od markiranih staza do provlačenja kroz gustiš.

Planinarenja nedjeljom otvorena su svim polaznicima adidas škole trčanja i njihovim prijateljima. Namjena im je dodatno pospješiti trkački napredak i oporavak te bolje aktivirati tijelo na potrošnju kalorija.

Planinarenje je fizička aktivnost koja omogućava i netrkačima većinu pozitivnih učinaka trčanja, a posebno je pogodna za osobe slabije fizičke kondicije ili sa neželjenim kilogramima.

Fotografije s ovog treninga možete pogledati ovdje – https://www.facebook.com/media/set/?set=a.366482180082191.87124.325027877560955&type=1

Iduće zajedničko druženje je u nedjelju 27.5.2012. u 9:00h, a planirana lokacija je istočni dio Medvednice – predio Gorščica i Lipa-Rog gdje će se dalje provježbati snalaženja na planinarskoj karti.

Ukoliko nam se želite pridružiti, a niste član adidas škole trčanja, javite nam se na www.facebook.com/skola.trcanja ili na e-mail skola@trcanje.hr.

Autor: Ivan Posinjak iVsha

Podijeli tekst na društvenim mrežama: