Knjige za svakog trkača

Upravo sada idealan je trenutak za čitanje knjiga. Možda ste potpuni početnik u našoj školi, a možda već trčite godinama i smatrate da znate baš sve o trčanju, opremi i motivaciji. Neovisno u koju kategoriju spadate, složili smo popis knjiga koje bi baš svaki trkač barem jedno u svojoj “trkačkoj karijeri” trebao pročitate.  Neke su lagano motivacijsko štivo idealno za potpune početnike, dok će neke detaljno ulaziti u proces treniranja i pripreme za utrke. Koju god odaberete sigurni smo kako će biti odlična distrakcija od manjka grupnog treniranja u “doba Korona virusa”. 🙂

 

Haruki Murakami – What I talk about when i talk about running

Ako nikada niste čuli za knjigu o trčanju sigurno ste ste čuli za japanskog autora koji osim sjajnih romana iše i o svojoj strasti – trčanju. U ovoj knjizi, koja je jedna od najpoznatijih na svijetu, uvlači vas u sve faze i procese koje jedan trkač prolazi tijekom dugoprugaškog trčanja. Mnogi su se prepoznali u svakoj njegovoj riječi i ako trebate pročitati samo jednu knjigu – to je ta!

 

 

Steve Magness – Science of running

Knjiga za sve koji žele detaljno uči u trčanje i saznati znanstvenu podlogu. Izuzetno zanimljivo i poučno štivo ali je zahtjevnije i za trkače koje zanimaju pojmovi poput neurodinamički principi i ekonomičnost dugoprugaškog trčanja.

 

 

Christopher McDougall – Born to run

Indijansko pleme Tarahumare smješteno u zabačenom dijelu Meksika, natjeralo je Christophera da napusti svoj istraživački laboratorij na Harvardu i ode u višemjesečnu potragu za odgovorom na pitanje zašto trčimo i zašto je trčanje nekima prirodno urođen način kretanja.

 

 

Runner’s World – Run less, run faster

Ako ste ikada otišli na Google i upisali “running” među prvim linkovima sigurno vam se pojavio “Runner’s World”.  To je vodeći svjetski portal u području medijskog sadržaja za rekreativno trčanje, a njezin osnivač i ostali suradnici sastavili su knjigu prilagođenu i rekreativcima i naprednijim trkačima. Ovdje možete saznati  kako trčati brzo i efikasno uz još mnoštvo savjeta o prehrani, opremi i slično.

 

 

Jeff Galloway – Od jogginga do maratona

Knjiga američkog dugoprugaša i dobro poznatog autora knjiga o trčanju. “Od jogginga do maratona”  puna je praktičnih savjeta, uputa i programa kako bi trčanje podignuli na viši nivo, a da pri tome ostanete zdravi i motivirani. Jeff također zagovara metodu trčanja i hodanja za početnike te nebrojenu puta naglašava kako trčanje ne dikriminira po dobi, spolu i fizičkoj spremi.

 

 

Pavao Vlahek i Vladislav Havaš – Abeceda trčanja

Ovo štivo napisao je svima u Trčaoni dobro poznat Pavao Vlahek, dr. med., specijalist fizikalne medicine i rehabilitacije. Knjiga je namijenjena i apsolutnim početnicim kao i onima koji imaju nekoliko polumaratona, maratona ili čak ultramaratona iza sebe. Kroz 330 stranica knjige vodi vas doktor medicine koji ima višegodišnje iskustvo u trčanju, triatlonima, ironman utrkama, ultra maratonima i utltratriatlonima te puno iskustva u liječenju tegoba trkača početnika i ultratramaraton reprezentativaca na svjetskim natjecanjima. Obavezno štivo za svakog trkača!

*knjiga nije dostupna online ali ju možete naručiti na shop.run-trek.hr/shop/knjiga-abeceda-trcanja-vlahekhavas/ 

 

 

Ivo Belan – Jogging

Uvijek aktualna i zanimljiva knjiga o svijetu rekreativnog trčanja. Dr. Ivo Belan u svojoj knjizi Jogging obrađuje sve aspekte ovog svojevrsnog društvenog fenomena našeg vremena, opisuje raširenost ove sportsko-rekreacijske aktivnosti te daje posebne osvrte na najpoznatije svjetske trke i najveće ljubitelje rekreacijskog trčanja promatra s medicinskog stajališta. Također trkačima pruža i obilje praktičnih svakodnevnih savjeta (trening, prehrana, ozljede pa i seksualni život…). Dr. Belan poznat je po popularizaciji rekreacijskog trčanja u Hrvatskoj, a i sam još uvijek trči iako je ušao u 80. godine. Bio je sudionik najpoznatijih maratonskih trka u svijetu (New York, Rim, London, Moskva, originalni grčki maraton u Ateni, 100kilometarski supermaratn u Bielu,…) te ga se moglo vidjeti na brojnim utrkama diljem Hrvatske.

*knjigu možete kupiti u odabranim knjižarama

 

 

Ovo je samo mali dio, kap u moru knjiga o trčanju. Znamo kako je u ovom trenutku izazov kupiti knjige u knjižarama ili naručiti,  zato ih prvo potražite online. Mnoge od njih možete kupiti u digitalnom obliku i čitati sa svojih mobitela i laptopa ili čak pronaći u obliku audio-knjige.

Evo gdje ih možete potražiti:

 

Uživajte u čitanju!

 

Vaša Trčaona

izvor: www.trcanje.hr 

Podijeli tekst na društvenim mrežama: