Koja je vaša biološka dob?

„Osjećam se kao da mi je 20!“

„Ne bih ti dala više od 35!“

Koliko zaista imate godina?

Poznato je da se biološka dob ne podudara se nužno s kronološkom dobi pojedinca. Razlika je uzrokovana usporenim, odnosno ubrzanim starenjem. Zbog te činjenice biološka dob predstavlja bolji indikator općeg zdravstvenog stanja i procesa starenja od kronološke dobi. A vi napokon možete saznati koliko svijećica manje možete staviti na svoju sljedeću rođendansku tortu. 😉

11034447_886890531374684_6758945883651325753_o

Imate mogućnost sudjelovati u jedinstvenom istraživanju koju provodi Genos, mala hrvatska tvrtka koju je ugledni časopis The Scientist 2013. godine proglasio najboljim mjestom rada za istraživače u svijetu, a istraživanjem bi se analizirao biomarker, odnosno pokazatelj biološke dobi, koja se od kronološke razlikuje po stvarnom stanju organizma.

Ovim istraživanjem želi se provjeriti utječe li rekreativno bavljenje sportskom aktivnosti na pomlađivanje organizma, a ta se informacija dobiva putem analize glikana.

Testiranje je besplatno, a za njega je potrebno oko 100 dobrovoljaca. Nakon istraživanja dobit ćete podatke o promjeni u stvarnoj starosti organizma, odnosno je li vam aktivno rekreativno treniranje donjelo stvarne promjene u organizmu.

Od dobrovoljaca se očekuje minimalan angažman u vidu:

• podataka o dobi i visini
• promjeni u težini, opsegu struka i opsegu bokova u prvom mjesecu treniranja te nakon      završene škole
• kapi krvi iz prsta u prvom mjesecu treniranja te nakon završene škole
• potpis pristanka za sudjelovanje u istraživanju (obrazac)

Mjerenje će se izvršiti nakon treninga u subotu 21.3.2015.

Istraživanje će također služiti i za doktorat bivše polaznice adidas škole trčanja te vas pozivamo da se priključite i pomognete u istraživanju za koje se nadamo da će uspješno znanstveno dokazati pozitivne učinake rekreativnog bavljenja sportom na opće stanje pojedinca.

Članak iz The Scientista pročitajte ovdje, a sve o glikanima čeka vas ovdje.

 

Podijeli tekst na društvenim mrežama: