Koja ti oprema (ne)treba za prve tjedne treninga

Za dobar početak od opreme vjerojatno već sve imaš u ormaru no počnimo ipak ispočetka.

Bilo kakve sportske tenisice biti će dobre za početak važno je samo da nisu pretijesne i da ne nabijaju palac.

TENISICE

Tenisice su naravno važne i bez toga teško da itko može krenuti trčati. One za početak mogu biti bilo kakve sportske tenisice, ne nužno trkačke, ali nikako ne trčati u modnim tenisicama. Ako nisi siguran/sigurna jesu li tvoje tenisice „OK“ za trening, pitaj trenera ili jednostavno sam isprobaj. Stopala te u njima ne smiju boljeti, palac ne smije „lupati“ u prednji dio tenisice i baš ništa ne smije žuljati. Ako su zadovoljeni svi nabrojani faktori onda imaš najvažniji dio opreme za početak.

Obucite se adekvatno vremenskim uvjetima ali ne zaboravite da će vam za vrijeme treninga biti toplo.

ODJEĆA

Obuci sportske tajice, kratke ili duge ovisno o temperaturi, a možeš i donji dio trenirke. Ukoliko imaš duge tajice i na to staviš duge hlače, a vani je 10 stupnjeva, sigurno će ti postati vruće pa su bolji izbor samo tajice. Greške su odlične ako nešto iz njih naučimo što nam najbolje odgovara. Nitko od nas nije isti i neki su više ili manje zimogrozni pa je važno isprobavati slojeve i debljinu odjeće.

Za gornji dio tijela zadužene su majice kratkih ili dugih rukava te tanja sportska jakna. Imaš sportsku majice od poliestera? Odlično, jer to su one prave za trening! Pamučne majice nisu dobre jer se poprilično znojimo, a pamuk upija sav taj znoj i daje neugodan osjećaj hladnoće. Treneri, ako trenirate u grupama i školama trčanja poput Trčaone, će vam objasniti koliko slojeva odjeće je idealno za određenu temperaturu i uvjete na pojedinom treningu no i sami ćete to pohvatati nakon što se nekoliko puta dobro oznojite na treningu.

Vjerujte nam kad kažemo – bez zimskih vunenih kapa, zimskih jakni, vesti i slično. Samo će vam smetati tijekom treninga.

DODATNA OPREMA

Glavu i vrat čuvat će tanka kapa, šilterica ili sportska marama, dok na ruke slobodno stavi rukavice u slučaju nižih temperatura. Nikako se nemoj obući kao da ideš na skijanje u zimsku jaknu, debelu vunenu kapu i rukavice jer će već na zagrijavanju biti pretoplo i odjeća će postati suvišna i smetati. Trčati se može i sa sunčanim naočalama ali samo ako provjereno padaju.

Zlatno pravilo opreme za trening je – prije zagrijavanja nam treba biti malo hladno, na zagrijavanju ugodno, a za vrijeme trčanja toplo. I nikako ne zaboraviti na zamjensku odjeću nakon treninga jer prvi sloj do kože obavezno se treba presvući kako bi nas suha i topla majica grijala.

 

Evo popisa po kojem možeš provjeriti imaš li sve od opreme za svoj prvi trening:

  • Sportske tenisice ✓
  • Sportsku majicu dugih ili kratkih rukava ✓
  • Šuškavac ili tanju sportsku jaknu ✓
  • Tajice ili donji dio trenirke ✓
  • Tanku kapu i rukavice u slučaju hladnijeg vremena ✓
  • Suha majica za presvući se nakon treninga ✓
  • Boca vode po potrebi ✓
  • Maramice (kad se zagrijemo često dobro dođe) ✓
  • Dobra volja i odlično raspoloženje ✓

 

To je to. Spremni smo za treniranje i ne brini ne moraš odmah imati svu sportsku opremu koja je dostupna niti najskuplje tenisice. Oprema se gradi s vremenom i iskustvom. Nema žurbe.

Pogriješiš li s opremom za trčanje nešto ćeš naučiti iz svega, a iskustvo i znanje koje stekneš temelj su za dalje.

Opremu koju preporučamo možeš nabaviti u svim Hervis dućanima, a Trčaona članovi imaju i popust od 20% preko kupona koji dobivaju na prvom treningu.

Savjete iz ovog teksta primijenite na treninzima od 15.3. ali i na probnim treninzima 27.2. u Zagrebu (savski nasip) i 28.2. u Rijeci (bazeni Kantrida) te 6.3. u Zagrebu (Maksimir) – www.trcaona.hr/vijesti/dodi-na-pokazni-trening-i-upoznaj-trcaona-ekipu/ 

Napisao: Marko Bićanić,  trener škole i kluba trčanja Trčaona

Podijeli tekst na društvenim mrežama: