fbpx

Međunarodni dan tjelesne aktivnosti 2023.

Trčaona već više od desetljeća promovira aktivan i zdrav način života jer znamo koliko je fizička aktivnost ne samo važna već i ključna za tjelesni i mentalni boljitak. Naši članovi to dobro znaju i zato su dio velike Trčaona obitelji koja trenira tri puta tjedno na svježem zraku i tako se “bori” protiv svih bolji koje donosi sjedilački način života i stres.

Informacije koje ćete pročitati u tekstu ispod su one koje govorimo na svim našim predavanjima i kroz komunikaciju interno preko aplikacije i prema van kroz naše društvene mreže i web. No iako ste ih možda već čuli, apsolutno vrijedi ponoviti ili još bolje podijeliti s onima za koje smatrate da bi bilo dobro da ih saznaju. Možda ih upravo ovo potakne na akciju.

 

 

Tekst preuzet sa stranice Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (https://www.hzjz.hr/aktualnosti/medunarodni-dan-tjelesne-aktivnosti-dan-kretanja-za-zdravlje-10-svibnja/ )

Svjetska zdravstvena organizacija promiče zdrave stilove života i navodi redovitu tjelesnu aktivnost kao jedan od najvažnijih preduvjeta dobrog zdravlja. U tu svrhu je 2003. godine i pokrenula inicijativu da se oko 10. svibnja, na nacionalnoj razini, provode aktivnosti kojima se promiče redovita tjelesna aktivnost. Taj dan je poznat kao Međunarodni dan tjelesne aktivnosti, odnosno Dan kretanja za zdravlje, a odnosi se na provođenje tjelesne aktivnosti umjerenog intenziteta bez obzira na sadržaj, mjesto i vrijeme izvođenja te predstavlja izvrstan način povezivanja pojedinaca, zajednica i naroda u promicanju zdravlja i dobrobiti zdravih stilova života.

S ciljem očuvanja i poboljšanja zdravlja te povećanja kvalitete života čovjeka Svjetska zdravstvena organizacija je izdala preporučene razine tjelesne aktivnosti za sve dobne skupine. U skladu s tim preporukama osobe starije od 18 godina trebale bi prikupiti minimalno 150 – 300 minuta aerobne tjelesne aktivnosti umjerenog intenziteta ili 75 – 150 minuta aerobne aktivnosti visokog intenziteta tjedno, a aktivnosti umjerenog i visokog intenziteta mogu se i međusobno kombinirati. Vježbe snage za velike mišićne skupine treba provoditi barem dva puta tjedno. Djeca i adolescenti (od 5 – 17 godina) bi trebali svakodnevno sudjelovati u tjelesnim aktivnostima, umjerenog do visokog intenziteta, minimalno 60 minuta dnevno, a mlađi od 5 godina minimalno 180 minuta provesti u aktivnoj igri. Dodatne zdravstvene učinke moguće je ostvariti većom količinom tjelesne aktivnosti, odnosno povećanjem umjerene aerobne više od 300 minuta tjedno ili aktivnosti visokog intenziteta više od 150 minuta tjedno. I ne zaboravite da svaka tjelesna aktivnost mora biti u skladu sa zdravstvenim stanjem i funkcionalnim sposobnostima pojedinca kako bi se provodila na siguran i učinkovit način.

Upravo zbog toga Hrvatski zavod za javno zdravstvo, i ove godine, poziva pripadnike svih dobnih skupina da smanje svoje „sjedilačko“ vrijeme i u svoj život uključe više tjelesne aktivnosti te tako učine veliki korak prema očuvanju i unapređenju vlastitog tjelesnog i mentalnog zdravlja.

Podijeli tekst na društvenim mrežama: