Naši nordijci ostvarili sjajne rezultate na Europskom prvenstvu

Krenuli smo na put prema Europskom prvenstvu u Jedlińsk u Poljskoj, u četvrtak, 31. kolovoza u 08:00 sati, s parkirališta CCO East. Kod Svete Helene smo pokupili ekipu iz Bjelovara, a kod Varaždina ekipu iz Drave i Strmca. Put nas je vodio preko Mađarske, prema Slovačkoj, sve do Poljske granice, gdje smo uživali u vjetru u leđa zvanom Šengen. Tijekom vožnje, redovite stanke na benzinskim postajama pružile su nam priliku za osvježenje i rastezanje.

U Poljsku smo ušli oko 18 sati, gdje smo umorni od sendviča koje smo grickali putem, odlučili počastiti se obrokom na žlicu. No, nismo duljili jer nas je čekalo još 350 km vožnje kroz Poljsku. Konačno, stigli smo u hotel u Jedlińsku malo poslije ponoći, gdje smo s radošću zaronili u svoje krevete.

Petak nam je bio slobodan dan, idealan za protegnuti noge i istražiti prvi obližnji grad, Radom. Tu večer, sudjelovali smo na službenom otvaranju prvenstva. U subotu smo se ozbiljno posvetili natjecanju u Jedlińsku. Na lokalnom aerodromu aerokluba Radom, pripremljena je staza za natjecanje.

Prvi start je bio u 10 sati na stazi duljine 21,1 km. Natjecali su se Mladen Borovina, Gordana Vidaković i Daria Tkalčić. Uz produženje staze od 1,1 km na samom početku, imali smo četiri kruga označene staze. Na početku su uvjeti i temperatura bili idealni, ali kasnije su se oblaci razbistrili, a sunce je nemilosrdno pržilo. Ipak, nismo se predavali, stisnuli smo zube i upornim koracima nastavili hodati. Što se tiče rezultata, svo troje su ostvarili sjajne rezultate i vremena za divljenje.

Nakon prolaska kroz cilj, osjećali smo euforiju i ponos zbog odrađenog izazova. Mišići su nam se tresli, noge su bile nestabilne, ali uspješno smo savladali stazu.

Dok je polovica natjecatelja hodala 21,1 km, u 11 sati krenula je utrka na 10 km na kojoj su sudjelovali Maja Jelovečki, Zlatko Janječić i Jadranko Ahel. U 14 sati bio je start za stazu od 5 km, idealnu za sprintere u kojoj se okušao Stjepan Musulin.

Nakon ceremonije dodjele medalja, naša reprezentacija se okitila značajnim brojem medalja. Daria Tkalčić osvojila je zlato u polumaratonu, Maja Jelovečki srebro na 10 km, a Mladen Borovina broncu također na polumaratonu. Što se tiče ostatka ekipe, vremenski uvjeti i jaka konkurencija doveli su ih do različitih plasmana u njihovim kategorijama. Stjepan je osvojio 6. mjesto na brzih 5 km, dok su Zlatko i Jadranko ostvarili sjajno 4. i 5. mjesto na 10 km. Gordana je toliko brzo hodala polumaraton da nije mogla završiti utrku do kraja, ali prolazna vremena koje je imala na 5, 10 i 15 km bila su izuzetno dobra s obzirom na uvjete.

Trčaona je tako doprinijela s 3 medalje za Hrvatsku reprezentaciju.

Nakon natjecanja uslijedio je povratak u hotel, tuširanje, hidracija i tretiranje žuljeva koji su bili obvezni dio programa. Nakon odmora, uslijedila je večera i opuštanje.

U nedjelju smo imali štafetno natjecanje. Reprezentacija je poslala četiri štafetna tima. Naglasila bih kako je mješovita štafeta za natjecatelje starije od 60 godina ostvarila 4. mjesto. Kako im je vrijeme bilo veoma blizu treće plasiranim, nagrađeni su s počasnom medaljom.

Nakon štafeta uslijedilo je ručak, kratki odmor, a potom smo odlučili otići na izlet u obližnji grad Kielce u razgledavanje. Zatim je na redu bila večera, nakon čega smo se vratili u hotel i započeli s pakiranjem.

Ponedjeljak je bio dan povratka kući. Krenuli smo oko 8 sati ujutro s nadom da ćemo stići doma oko ponoći.

Tekst napisala: Daria Tkalčić, Članica A grupe nordijskog hodanja našem klubu

Podijeli tekst na društvenim mrežama: