Nova generacija ALL IN trkača/ica

Iz godine u godinu, trend trčanja u Hrvatskoj uzima sve veći zamah i postaje „in“. S pravom, dio zasluga za to smijemo prepisati sebi (udruzi Aktivan život i adidasu Croatia) jer već 4 godine pružamo priliku svakome tko je zainteresiran i želi odvojiti 3 – 4 sata slobodnog vremena tjedno za sebe, da se počne baviti rekreativnim trčanjem i na taj način postane dio „all in“ adidas pokreta.

Rezime prva četiri tjedna

Prva četiri tjedna su za nama. Treniralo se po istom planu i programu treninga za sve grupe. U prva tri tjedna, svaki od polaznika je imao priliku upoznati svakog od trenera, njihove osobnosti, princip rada, način komunikacije informacija o treningu i sa polaznicima. Svakom od trenera, nakon raspodjele po jakosnim skupinama, dodijeljena je grupa koju će voditi kroz čitavo trajanje škole.

Većina polaznika je u početku bila pomalo u strahu, s laganim grčem u trbuhu, na licu i u pomalo nestrpljivom iščekivanju prvog treninga. Najčešće pitanje je svakako bilo „Hoću li ja to izdržati“? Naravno, rezultat prvog treninga su bila lica s koji se osmijeh teško skidao. Prepričavale su se priče o tome kako živite u zgradi na desetom katu ali ne znate gdje su stepenice jer se lift još ni jednom nije pokvario pa niste imali potrebe ih potražiti, tramvaj vam uredno svakog jutra pobjegne ispred nosa ali što sada, doći će drugi i slične (ne)zgode.

A pogledajte se danas – trenirka, tenisice, raspitujete se što je „formotion“, što je „boost“, koji sat kupiti … No, s pravom vam govorim da niste ni svjesni koliko zapravo možete već sada pretrčati u metrima, kilometrima, miljama, a tek smo na početku. Ipak, tu nepoznanicu ću pričuvati za neku drugu priliku ili jednostavno prepustiti vama da sami sebe povremeno preispitate kada vam vaša trenutna grupa postane prelagana, a vi postanete „gladni“ bržih treninga i za jednu grupu više.

nasip2

Također, imali ste prilike trenirati po različitim vremenskim uvjetima: kiša,  sunce, vruće, hladno, vjetrovito. U prva četiri tjedna, sve ste to vrlo uspješno prošli. Kako u svemu treba imati mjeru, tako i u našoj školi trčanja nećemo dovoditi u pitanje vašu sigurnost prilikom treniranja pa ukoliko postoje opravdani razlozi za to, trening se odgađa uz prethodnu najavu i objašnjenje.

Prvo testiranje

Krajem  trećeg tjedna smo proveli inicijalno testiranje na dužinu od 1km kako bismo vas podijeli u jakosne skupine/grupe. Rezultati koje ste postigli kao i veliki odaziv polaznika bili su izvanredni što nam je omogućilo kvalitetnu raspodjelu u četiri jakosne grupe, a svaka grupa se razlikuje u tempu trčanja.

Osim podjele po grupama, novost je i da smo uveli i dodatni termin treninga u Maksimiru od 18-19h.

testiranje

Prve utrke

Kako smo i obećali na uvodnom predstavljanju škole – nakon 8 mjeseci pohađanja škole, svaki od polaznika će biti u stanju bez stajanja pretrčati dužinu polumaratona bez da i u jednom trenutku pomisli da li će „preživjeti“ (kao na prvom treningu). Kako bismo ostvarili taj cilj osim redovnih treninga u programu je nekoliko kraćih utrka na kojima ćemo nastupiti i koje će nam biti orjentir o trenutačnom stanju vaše forme.

  • adidas kvartovski kros, 26.4.2014. – 1 km

Prva utrka nas očekuje ubrzo. Već krajem travnja (26.4.2013.), nastupiti ćemo na prvoj službenoj utrci na 1km iz serije adidas kvartovskih kroseva koji su zaživjeli prošle godine. Riječ je o kvartovskim utrkama s ciljem da se u zagrebačkim kvartovima privuče što više novih poklonika rekreativnog trčanja. Naš cilj odlaska na ovu utrku je usporedba rezultata s rezultatem vašeg inicijalnog testiranja – očekujemo poboljšanja rezultata kod svih naših članova/ica čak i do 30 sekundi.

  • Plitvički maraton, 1.6.2014. – 5km

Kilometar po kilometar i ubrzo ćemo biti na pretrčanih 4, 5, 6km. Početkom lipnja, u programu adidas škole trčanja je i nastup na na Plitvičkom maratonu na utrci dužine 5km. Sada već tradicionalno, očekujemo da će naši članovi biti najbrojnija skupina na ovoj utrci. Prošle godine nas je bilo više od 200, a ove godine bi taj broj mogli poduplati 😉

plitvice

Utrka se trči u samom naionalnom parku. Za sve one koji su posjetili ovaj predivan hrvatski biser iz perspektive šetača, ovo je savršena prilika da ih dožive i iz perspektive trkača. Utrka odiše ugodnim raspoloženjem velikog broja natjecatelja te je već odavno stekla status međunarodne trkače manifestacije. Organizacija je na visokoj razini s bogatim paketom kojega dobivaju natjecatelji, a svakako je najzanimljivije da se uz startninu dobiva BESPLATNA ULAZNICA za obilazak parka. Stoga, svakako planirajte grupni ili individualni obilazak parka nakon završene utrke.

Toliko od mene nakon prvih četiri tjedna treninga. Dao sam pregled protekla 4 tjedna te najavio ono što nas očekuje u narednim tjednima/mjesecima.

Od idućeg tjedna kreće ljetno računanje vremena pa ćemo sve više treninga održavati tijekom dana, a onih po mraku će biti sve manje.

Ugodno treniranje želi vam trener Vedran.

Napisao: Vedran lozanov

 

Podijeli tekst na društvenim mrežama: