Osvrt na 2012. godinu

Red je da ukratko rekapituliramo sada već prošlu 2012. godinu. Odmah želim reći da je ovo bila iznimno uspješna godina u našoj školi trčanja. Nakon prošlogodišnjeg uspješnog pokretanja škole u Zagrebu, ove godine smo osnovali podružnicu i u Rijeci što je zaista značajno postignuće. Ukupno su školu pohađala čak 492 polaznika u Zagrebu i Rijeci.

ast2012

Godinu smo počeli s prošlogodišnjim polaznicima koji su nakon zimskih priprema nastupili u talijanskoj Ferrari na utrci maratona (20 polaznika) i utrci polumaratona (14 polaznika). Maratoncima je ovo bila prva maratonska utrka koju su uspješno završili, dok su polumaratonci iza sebe već imali zagrebački polumaraton.

U isto to vrijeme okupili smo novi trenerski tim, u Zagrebu na čelu s Goranom Murićem, a u Rijeci s Damirom Mesecom te počeli rad s novim početnicima. I ove godine se to pokazalo kao iznimno zabavno iskustvo – nitko od polaznika na početku nije niti sanjao da će moći istrčati 5, 10, a pogotovo ne 21 km. No, upornim treninzima, a prateći pažljivo i stručno izrađen program treninga uspjeh je nekako došao sam po sebi. Polaznici tijekom cijele godine nisu krili svoje oduševljenje uočenim napretkom, a dobar broj polaznika je to i napisao što smo i objavili na ovoj našoj web stranici u rubrici ISKUSTVA.

Osim treninga preko tjedna, organizirali smo zajedničke odlaske na utrke (Plitvice, Vrbovec, Karlovac, Opatija, Ljubljana), nekoliko planinarenja na Medvednicu i Učku kao i brojna predavanja o raznim trkačkim temama (u Zagrebu i Rijeci).

S lokacijama treninga smo dosta šarali kako ne bismo ušli u kolotečinu i kako nam lokacije ne bi dosadile – u Zagrebu savski nasip, Jarun, Bundek, Maksimir, a u Rijeci Kantrida, Kastav, Kostrena.

Sve ovo smo ovjekovječili s brojnim fotografijama naših fotografa Maria i Gorana (http://www.flickr.com/photos/skola-trcanja/) te s nekoliko sjajnih video uradaka (https://vimeo.com/channels/300963).

Polaznici iz Zagreba su finalni test imali na zagrebačkom polumaratonu (07.10.) na kojemu je nastupilo čak 94 polaznika koji su ga ujedno i uspješno završili. Nekoliko tjedana nakon toga je 60 polaznika uspješno nastupilo i na polumaratonu Starek isto tako u Zagrebu.

Polaznici iz Rijeke su završni polumaratonski test imali na crikveničkom polumaratonu gdje ih je nastupilo čak 35 i svi su ga završili.

Ovime smo u našoj školi trčanja ove godine proizveli cca 150 polumaratonaca čime se nitko ne može pohvaliti. No, važnije od toga je da smo puno većem broju ljudi naglavačke promijenili život – nabolje. U trčanju su mnogi našli izlaz iz raznih životnih zavrzlama, trčanje im je pomoglo da se saberu, promisle i donesu nove i ispravne životne odluke. I to je vrijednost ovoga projekta i po tome ocjenjujemo da je on u konačnici i uspio.

No, ovdje priča ne staje. U prosincu smo nastavili s treninzima i spremamo se za jedan proljetni polumaraton, a tada očekujemo i upis nove generacije novih polaznika-početnika te se već sada radujemo da i njima okrenemo život naglavačke. Osim Zagreba i Rijeke, ove godine planiramo pokretanje škole i u Varaždinu 😉

Sretna vam nova 2013!

Nedeljko Vareškić

 

Podijeli tekst na društvenim mrežama: