Osvrt na Crikvenički polumaraton

Protekli vikend (2.12.2012.) polaznici adidas škole trčanja su trčali svoj prvi polumaraton koji se održao u Crikvenici pa da malo opišemo kako je to bilo.

Dan prije polumaratona su dobili posljednje upute i motivacijske riječi od svojih trenera što moraju raditi da što lakše prebrode tih 21km.

Start utrke za polumaratonsku utrku je bio u 10:30, tako da smo se dogovorili da okupljanje bude u 9:00 na glavnom parkingu gdje je bio start. Tamo smo se svi presvukli, polaznici su dobili posljednje upute pred start i krenuli smo se zagrijavati. Nakon zagrijavanja i propisnog razgibavanja i istezanja bili smo spremni za utrku. Deset minuta pred start započinje kiša koja nije prestala do samog kraja.

Odlučili smo da B-grupu koja je malo sporija vodi trener Damir Adžaga, a onu malo bržu grupu vodim ja. Utrka je krenula. Naš primarni trenerski zadatak je bio da kontroliramo tempo, posebice u prvom segmentu utrke, a kasnije ako se netko osjeća dobro može malo i ubrzati. Tako je i bilo manje više. Ja sam prvih 2-3km s A-grupom išao sporije, i kada smo se svi propisno zagrijali malo sam ubrzao, što su svi manje više veoma dobro prihvatili.

Većinu vremena smo trčali u tempu 5:30/km, a na nekim dijelovima i 5:10/km, oscilirali smo s tempom kako je padao teren, što je potpuno normalno. Intenzitet smo nastojali zadržati, no kako je trka odmicala polaznicima je bilo sve teže i teže, no svi su jako dobro reagirali bez obzira na loše uvjete na stazi i valovitu konfiguraciju terena.

Izmedu 12. i 15. km A grupa se počela malo više razvlačiti, no svi su bili tada unutar minute razlike. Najveća kriza je pogodila polaznike između 17. i 20. km kada je cilj još uvijek nije blizu, a prešla se već značajna distanca. Čak su neki htjeli i odustati, no svojim motivacijama sam ih uspio zadržati od takvih misli i napravio ono što treba. Na kraju nitko nije odustao i svi su sretno i zadovoljno prešli kroz cilj.

Najbrži polaznik je bio Miljenko Katunarić koji je prešao cilj u vremenu 1h:49′, a najbrža polaznica je bila Vlatka Kirinčić koja je prošla cilj u vremenu 1h:52′. Dvadeset sekundi nakon Vlatke ulazi u cilj i Nika Keller, i veoma brzo nakon nje Marinko Salopek koji je izvrsno odradio svoj prvi polumaraton, no curke su bile ovaj puta malo bolje. 🙂

Nakon petnaestak minuta počeli su stizati i polaznici iz B grupe s velikim osmjehom na licu.

Svi koji su natupili na polumaratonu su ga istrčali, što je zaista fantastično. Nije bilo nikakvih problema što je znak da pripreme koji smo imali u ovih 7 mjeseci su bile više nego kvalitetne i dobre. Rutinski odrađeno bez problema.

Ovim povodom čestitam svim polaznicima koji su nastupili i završili prvi polumaraton!

Naravno, s ovime adidas škola trčanja ne prestaje, već se nastavlja, i krenuli smo trenirati za iduću sezonu u kojoj ćemo istrčati više polumaratona. Ako je bilo tko zainteresiran da održava svoju kondiciju, ili se želi spremati za utrke za iduću sezonu sada je idealno vrijeme da nam se pridruži.

Damir Mesec

 

Podijeli tekst na društvenim mrežama: