Prvi trening budućih Trčaona trail trkača

Već, a neki bi rekli tek, četvrtu godinu razvijamo hrvatsku scenu trail trčanja među trkačima rekreativcima i upravo je prvi trail trening Trčaona juniora, generacija 2020., još jednom pokazao kako smo na odličnom putu. Nedjeljno jutro u parku Maksimir obilježilo je 30 trkačkih entuzijasta koji su spremno započeli svoje trail avanture. Upoznavanje s trail opremom, početničke trail staze u donjem dijelu parka te glavni dio – upoznavanje i učenje specifičnih načina kretanja na kraćim uzbrdicama i nizbrdicama manjeg nagiba. Vrtili smo krugove i učili tehnike traila isprobavajući razne načine trčanja i hodanja kako bi oni prvi pravi trail treninzi prošli bez ozljeda. Za kraj su nas čekali nešto duži i strmiji uspon i nizbrdica, što je odličan način za učenje tehnike u situacijskim uvjetima.

Bilo je to sjajno jutro uz još jedan u nizu Trčaona trail treninga i to onih s trail juniora, kako ih od milja zovemo. Vidjeti 30 trkačica i trkača koji ulaze u svijet trail trčanja divan je prizor iz više razloga. Napokon mi kao treneri možemo nekome prenijeti svoju ljubav prema trčanju po šumi ali i znanje te iskustvo koje smo stekli. Drugi razlog je širenje pokreta trail trčanja među trkačima koji to još nisu isprobali. Trail zajednica u Hrvatskoj nije toliko velika kao ona „asfaltna“, a toliko prekrasnih mjesta imamo koja nam pružaju savršen doživljaj trčanja u prirodi. Za primjer navodimo i novu utrku točnije ligu Medvednica trail liga, koju će trčati i brojni naši Trčaona trail seniori, jer Medvednica je nezamjenjivo mjesto svih trail trkača. Slijedeće godine ova je utrka obavezna svim našim trail trkačima. Medvednica, Maksimir, Dotrščina mjesta su na dohvat ruke zagrepčana, samo ih treba iskoristiti. Vjerujemo kako će to novi trail trkači i trkačice uskoro i otkriti.


Idući tjedan nastavljamo s učenjem ostalih tehnika kretanja uzbrdo i nizbrdo nešto većeg nagiba i gradimo znanje prije nego ga prenesemo na „papir“ odnosno šumski i makadamski teren. Vidimo se u nedjelju od 8:30h kod male pozornice u parku Maksimir, a ukoliko nam se želite pridružiti na početničkim trail treninzima javite nam se direktno na info@trcaona.hr.

Marko Bićanić, trener Trčaone trail

Podijeli tekst na društvenim mrežama: