Rezime prvih šest mjeseci adidas škole trčanja Rijeka

Ljeto i godišnji odmori se primiču kraju, tako da broj polaznika po treningu se počinje povećavati. Zaista mi je drago čuti da su polaznici i za vrijeme ljeta i godišnjeg odmora ustrajno trenirali. Nitko nije zabušavao što je odlično, jer za malo više od mjesec dana nastupamo na zagrebačkom polumaratonu, dakako obje generacije –  2012. i 2013.

Polaznici su naučili mnogo toga vezano za trčanje, ali mi treneri uvijek naglašavamo one stvari koje su najvažnije, a to je kontinuitet u treningu i umjerenost.

Nakon što su polaznici savladali da mogu istrčati u komadu jedan klasični aerobni trkački trening, volumen treninga se bitno povećao u ovom ljetnom periodu. Generacija 2013. je nastupila na svojoj drugoj utrci; trka grada Opatije, gdje je sve prošlo super s obzirom na vremenske uvjete koji su bili (pretoplo vrijeme).

Nakon utrke i dalje smo nastavili s redovitim treninzima te povećali frekvenciju s tri puta na četiri puta tjedno trčanja. Najvažnije treninge, one dužinske, smo uglavnom odrađivali u kastafskoj šumi koja u jutarnjim satima po ljeti pruža dodatni svježinu i zaklon od Sunca.

Trkačka trasa na Kastvu koju trčimo nije lagana i potrebno je bilo vremena i strpljenja da se ona savlada, ali na kraju su je svi savladali. Mnogi koji su sada redoviti na treningu i od početka bili ustrajni ne mogu sami sebi vjerovati što su postigli. Doslovce od dvije minute do 1h40′ trčanja u komadu za 6 mjeseci redovitog treniranja u adidas skoli trcanja Rijeka!

Nakon odrađenog dužinskog treninga idemo u obližnji kastafski kafić da rezimiramo tjedan koji je za nama i nagovještaju za iduće tjedne što nas čeka od treninga, a kada to razriješimo bacamo se na sve druge teme nevezane za trčanje 🙂

Prije nekoliko tjedana smo počeli uključivati i brdske treninge u svrhu razvijanja dodatne snage nogu, što će polaznicima jako koristiti za nadolazeći polumaraton. Iako takvi treninzi znaju biti naporni, svi jako dobro odrade trening i svaki trening su sve bolji i bolji. Polaznici sve brže i brže napreduju i svima se sviđaju te promjene.

Još imamo mjesec dana treniranja za polumaraton. Sada smo došli do željenog cilja – od 180 minuta trčanja tjedno. To je granica kada se počnu znatno osjećati benefiti trčanja i tu ćemo brojku zadržati do samih kraja priprema za Zagreb, osim u periodu kada budemo odmarali, a to je sredinom rujna i tjedan pred polumaraton da se polaznici mogu potpuno oporaviti i napuniti baterije. Generacija 2013. je spremna otrčati svoj prvi polumaraton, a tko se bude osjećao da nije spreman popravni ispit je u prosincu na crikveničkom polumaratonu 🙂

Vidimo se u Zagrebu!

 

Damir Mesec, trener adidas škole trčanja Rijeka

 

Podijeli tekst na društvenim mrežama: