Tisuće staza za jedan cilj! – UNICEF Miječna staza 2020.

Nama u Trčaoni dobro poznata UNICEF-ova humanitarna utrka Mliječna staza ove je godine virtualna i nacionalna što znači kako cijela Hrvatska sudjeluje. Četvrta humanitarna utrka Mliječna staza održat će se s ciljem podrške djeci s teškoćama i promoviranja društvene inkluzije. Zbog trenutačnih okolnosti i brige za zdravlje svih sudionika, utrka će se održati uz pomoć mobilne aplikacije. Prikupljenim sredstvima UNICEF će opremiti senzorne sobe u dijelovima Hrvatske gdje su potrebe najveće te educirati stručnjake koji provode terapije senzorne integracije.

Zbog svog virtualnog karaktera na utrci mogu sudjelovati baš svi i to u periodu od 5. do 20. rujna. Tijekom 16 dana moći ćete sudjelovati trčanjem, nordijskim hodanjem, vožnjom na biciklu, rolama, romobilu, planinarenjem ili na drugi način te tako prikupljati kilometre. Kilometre možete skupljati i na treninzima trčanja i nordijskog hodanja zajedno s vašim trenericama i trenerima. Potrebna vam je AtlasGO aplikacija za koju ćete dobiti lozinku nakon prijave na utrku i/ili sportski sat s GPS-om.

Medalje za ovogodišnju utrku izraditi će djeca s teškoćama iz Centra za odgoj i obrazovanje „Tomislav Špoljar“ iz Varaždina, tako će svi sudionici ove godine dobiti posebnu uspomenu – unikatne, ručno rađene medalje, a učenici Centra na ovaj način aktivno sudjeluju u životu šire društvene zajednice.

 

Trčaona svim srcem podržava UNICEF Mliječnu stazu već 4. godinu zaredom i ovim putem pozivamo sve članove Trčaone Zagreb, Rijeka i Split da se uključe u ovaj virtualni humanitarni izazov sa željom i nadom da smo iduće godine uživo na startu.

 

Prijava i više informacija na www.mlijecnastaza.hr.

 

ZAŠTO SUDJELOVATI?

Osim osobnog cilja koji ćete si sami postaviti i sudjelovanja na virtualnom izazovu ima još jedan važan razlog zašto se trebate uključiti u Mliječnu stazu 2020. U prve tri godine održavanja, utrka Mliječna staza postala je platforma za osiguravanje boljih životnih uvjeta djece i obitelji u Hrvatskoj – UNICEF je tako do sada podržao otvaranje banke humanog mlijeka, osigurao financijsku podršku za udomiteljske obitelji s najmlađom djecom i unaprijedio uvjete u rodilištima diljem Hrvatske.

Ove godine prikupljaju se sredstva kako bi usluge rane intervencije, koje su od presudne važnosti za razvoj djece s teškoćama, postale dostupnije što većem broju djece. Procjenjuje se da u Hrvatskoj trenutno živi 24 tisuće djece s razvojnim rizicima i teškoćama u dobi od 0 do 5 godina, koja su potencijalni primatelji ovih usluga, a samo 1 od 8 djece koristi usluge rane intervencije. Stoga je cilj osigurati senzorne sobe i stručnu podršku za djecu s teškoćama tamo gdje su potrebe najveće jer pravovremena podrška za njih čini razliku između mogućnosti i života na margini društva.

Podijeli tekst na društvenim mrežama: