fbpx

Trčaona na Wings For Life World Run u Zadru 2023.

Nakon “kratkog” odmora od Čakovca i prvog daška ljeta koji smo iskusili, nedjelja 7.5. bila je rezervirana za odlazak u nešto južnije krajeve, točnije u Zadar. Sudjelovali smo u svima poznatoj humanitarnoj utrci Wings For Life na kojoj je diljem svijeta (uključujući i nas) sudjelovalo 206 727 trkača koji su trčali u isto vrijeme i na taj način prikupljali sredstva za istraživanja ozljeda leđne moždine.

Iz Zagreba smo ponovno krenuli s prvim zraka suncama na put dug 4 sata do Zadra gdje smo došli u kasno prijepodne te smo preostalo vrijeme iskoristili za preuzimanje startnih paketa, garderobu i ostale pripreme za utrku. Već pri izlasku iz tunela Sveti Rok, a osobito pri izlasku iz autobusa, mogli amo osjetiti ono što je najavljeno – ljetne temperature. Uz vanjsku temperaturu, atmosferu su zagrijavali i mnogi trkači, volonteri na punktovima diljem Zadra gdje su nestrpljivo iščekivali start utrke. Nakon što smo odradili ranije navedene pripreme za utrku, krenulo je i ono „konkretno“ – fotkanje na rivi, zagrijavanje i u konačnici odlazak u startne zone nakon gdje smo nešto malo više od pola sata dočekali start utrke. Savjeti prije utrke urodili su plodom te smo se uspješno opremili šiltericama, laganom odjećom, sunčanim naočalama, zaštitnim kremama i svime onime što je bilo potrebno kako bi utrku odradili što ugodnije i sigurnije.

U 13 sati startali smo uz mnoštvo navijača, odličnu atmosferu te nakon probijanja kroz Zadar, krenuli put magistrale koja nas je dočekala s umjereno valovitom stazom i temperaturom koja je sezala i preko 30 stupnjeva. Ovdje ponovno pohvala za slušanje savjeta te kontrolu brzine kojom smo trčali, a koja je bila prilagođena vanjskim uvjetima.

Iako na ovoj utrci rezultati nisu u prvom planu, moram pohvaliti našeg Matiju Habijaneca koji je istrčao fantastičan 31 kilometar (prvi put je trčao distancu dužu od polumaratona!) te time završio na odličnom 61. mjestu u poretku utrke što je gledajući broj trkača zbilja izvrstan rezultat, bravo još jednom!

Ono što je ipak najbitnije na ovoj utrci je humanitarni aspekt koji nije samo prikupljanje financija za istraživanje, već i onaj koji se odnosi na podizanje svijesti, pozitivnu atmosferu i stav spram svih sudionika, što je apsolutno bio i slučaj. Osobito drago mi je bilo vidjeti našu ekipu po cijelom gradu u ugodnom druženju prije i poslije utrke, a sve se to nastavilo pri povratku kući.

Povratak u Zagreb je započeo oko 18 i 30 sati te od početka puta prema Zagrebu u autobusu se zadržala vesela atmosfera gdje posebne pohvale idu ekipi iz sredine autobusa na čelu s trenericom Majom i trenerom Matijom. Cijeli put je zaokružen dolaskom u Zagreb oko 22 sata uz stihove pjesme „Nećemo noćas doma!“. 🙂

Sada je pred nama period odmora i oporavka od utrka i nešto zahtjevnijih treninga, stoga nam slijede lakši treninzi gdje će fokus biti na skupljanju (po)laganih kilometara u pripremi za jesenske utrke. Pohvale još jednom svima na treniranju i utrkivanju u razdoblju iza nas, a više informacija o tome što nam slijedi nekom drugom prilikom.

Napisao: glavni trener trčanja Filip Koražija

Podijeli tekst na društvenim mrežama: