fbpx

Trčaona predstavlja – trail trčanje

Već dugo treniraš cestovno trčanje i želio bi ”pojačati” svoje treninge s dinamičnim i zabavnim treninzima? Onda je ovaj članak za tebe.

Trail trčanje podrazumijeva trčanje u tišini prirode, najčešće na šumskim i makadamskim stazama. Osim što zahtjeva određeni stupanj fizičke forme, puno doprinosi razvoju iste ako se pripremate za 10 km, polumaraton ili više o toga. Jednom kad se okusite u trailu, zauvijek ste u trailu.

Mi u Trčaoninom klubu trčanja započinjemo s programom trail trčanja gdje ćemo poboljšati vašu formu i educirati vas o tehnici trail trčanja. Pridružiti se mogu oni s malo više trkačkog iskustva (nije za potpune početnike), a ukoliko ste istrčali polumaraton ili imate iskustva u trčanju, onda su ovi treninzi idealni za vas.

Osim treninga, koji će biti zabavni i dinamični, trail zahtjeva opremu koja je obavezna i bez koje se trening ne može odraditi. Obavezna oprema su: mobitel (za selfie u prirodi ali i kao osiguranje), trail tenisice (naši treneri su stručnjaci za trail tako da ih slobodno pitajte za savjet), čeona lampa (za treninge po mraku) i ruksak ili pojas u kojem ćete nositi hidracijske napitke i sitnicu za prigristi. Dodatna oprema su: planinarski štapovi i oprema za određene vremenske uvjete. Staza se mora znati unaprijed i uvijek je točno definirana (trener ju na vrijeme pošalje) – bez tog znanja nema ni treninga.

Foto: Dinko Bažulić

Lokacije za održavanje treninga su naravno u prirodi, a s obzirom da nas okružuju prekrasni parkovi prirode (Medvednica, Žumberak-Samoborsko gorje)  i parkovi (Maksimir, Dotrščina) koristiti ćemo njihove staze za građenje svoje forme uz poštivanje onoga što nas okružuje.

Prvi trening je 2. prosinca na lokaciji parka Maksimir (kod male pozornice na glavnom ulazu u Park Makimir) u 16h. Od tada kreće ciklus priprema za poboljšanje rezultata na proljetnom polumaratonu, a poslije toga nastavljamo u jačem ritmu kako bi se pripremili za trail utrku po vašem izboru. Sve zainteresirane molimo da obavezno ispune obrazac za prijavu na trail trčanje – bit.ly/TrcaonaTrail.

Treneri su vrijedni kineziolozi i strastveni trail trkači, Maja Marukić i moj malenkost Tomislav Marinović.

Maja Marukić: S trailom se upoznala davne 2005. godine kad sam na slijepo i bez treninga završila Velebit utrku od 138 km. Zapravo sam se trailom počela baviti 2014. godine kroz trening utrke Lagvić i Puntijarka. Veći rezultati su mi: državna prvakinja u planinskom maratonu na duge pruge 2015., pobjednica planinskog kupa 2015., rekordi sljemenskih uspona Jutarnje gelender lige 38:50 min (Bliznec – TV toranj), Lagvić liga (Šestinski Lagvić – TV toranj): 40:30min, rekord broja uspona na Sljeme u 24h (11 uspona), 5. na svjetskom planinskom kupu Grintovec 2016., rekord planinarske staze 1M 6:41:45, utrka 100milja Istre 28h 44min.

Maja Marukić

Tomislav Marinović: Za sebe mogu reći da sam se u trail zaljubio 2013. godine kroz Treking ligu gdje sam u prvoj sezoni završio kao 3. u ukupnom poretku u planinarskoj kategoriji. Najponosniji sam na rezultat na Valamar trailu 2016. godine gdje sam završio kao peti iza velikih imena trail scene. Također sam ponosan na utrke van granica Lijepe naše, a jedna od njih je Ultra trail du Mont Blanc koja slovi za najprestižniju trail utrku na svijetu. Najdraža utrka mi je Blatersa, koja ima epitet “underground” utrke za zaljubljenika u ovaj sport.

Tomislav Marinović

Više informacija o treninzima u Trčaoni trail slijedi na predavanju u četvrtak 16.11., Ilica 15, a za kraj vas ostavljam s jednom izrekom, koja možda probudi trail trkača u vama: ”Priroda je jedina knjiga koja na svim listovima nudi mnogo sadržaja.” (Goethe)

Vidimo se na treninzima!

Napisao: Tomislav Marinović, glavni trener Trčaoninog kluba trčanja i voditelj Trčaoninog trail trčanja

 

Podijeli tekst na društvenim mrežama: