Trčaona trail – 4 mjeseca priprema za utrku 100 milja Istre

Naš put u Trčaoni trail trajao je 4 mjeseca intenzivnih priprema za utrku 100 milja Istre. Puno pažnje smo posvetili brdskim treninzima i skupljanju vertikalnih kilometara te brdskim dužinama, ali je naglasak bio i na velikoj kilometraži na „cesti“, kako bi omjeri bili idealni te kako ne bi došlo do prenaprezanja ili ozljeda.

Baš svaki treningu Trčaoni trail ima neku svoju zanimljivu priču.

U tom periodu kroz treninge smo pretrčali više od 600 kilometara te skupili više od 13 000 metara visinske razlike. Naša omiljena igrališta su: Medvednica, Dotršćina, Maksimir i savski nasip koja smo posjećivali, svaki tjedan i po nekoliko puta. Na našim “igralištima” smo često znali biti sami, ali smo se sjajno zabavljali, uz više nego odlično treniranje te brojna lijepa iskustva i doživljaje. Motivacija i disciplina su bile visoke, što potvrđuje i redovitost na treninzima. Mnogi dugi treninzi su odrađeni samostalno, i to po snijegu i kiši. Trčati 25 kilometara po snijegu, sam, na temperaturi ispod nule nije baš najugodnije i najzabavnije iskustvo ali svi su ih odradili. Upravo zbog redovitosti, bez obzira na vremenske uvjete, sada smo na ovoj razini te nam dugi treninzi na brdovitom terenu s +1000 metara visinske razlike više ne predstavlja velik problem. Nakon treninga, koji su znali trajati i više od 4 sata, ostajali smo na druženjima uz trkačke priče i omiljeno trkačko piće. Vama ostavljam da pogodite koje. 🙂

Najdraži treninzi su bili oni s manje od 3% blata te oni snježni koji su vraćali u djetinjstvo.

Crazy Hill trail u Ludbregu početkom ožujka je bio dobar pokazatelj trenutnog stanja i trenutne forme. Luda 34 kilometra, s nešto više od 1000 metara visinske razlike, pokazala su kako smo na dobrom putu prema Istri. Ta utrka nam je bila potvrda dosadašnjeg rada te dodatna motivacija za završni dio priprema za 100 milja Istre, koja je kruna svega što smo do sada radili u Trčaoni trail. U Ludbregu je nastupio i ostatak Trčaone trail ekipe koja ne ide s nama u Istru, na kraćoj utrci od 16 km s nešto više od 400 m visinske razlike, te su i oni bili sjajni!

Trčaona trail na utrci u Ludbregu

Boje Trčaone trail  12. i 13.4. u Istri brani 16 trail trkača i trkačica na utrkama:
– 41 km s 1100 m visinske razlike,
– 67 km sa 2400 m visinske razlike
– 110 km sa 4400 m visinske razlike,
Utrke su iznimno zahtjevne no mi smo spremni i jedva čekamo start! Zadnji teži treninzi su uspješno odrađeni, logističke stvari riješene, oprema pripremljena. Trenutno smo u najslađem dijelu priprema, taperingu. Odmaramo željno iščekujući start.

Zagreb iz Trčaona trail perspektive

100 milja Istre je najprestižnija trail utrka u Hrvatskoj, koja je od 2016. uvrštena u Ultra-trail World Tour (UTWT). To znači da je među 13 000 utrka iz cijelog svijeta, odabrana u elitnu skupinu od 20 najprestižnijih trail utrka te stoji uz bok velikim The Western States 100 Mile Endurance Run (USA), UTMB (Francuska), Ultra-trail Australia (Australia) i drugim najpoznatijim trail utrkama svijeta. Ovaj podatak uvelike govori o ljepoti, organizaciji i doživaljaju koje 100 milja Istre pruža.

Petra Lulić
Marta Lulić
Danijela Aušperger
Zlatko Bayer
Danijel Jakušić
Slobodan Kovačević
Krešimir Švenda
Bekavac Katarina
Romeo Marković
Elvira Stanić Gregurević
Ivanka Matanović
Monika Mihalec
Darko Blašković
Nataša Maljković
Nedeljko Vareškić
i ja Marko Bićanić

Ovo je hrabrih 16 koji će pokoriti brda Istre. Poželite nam sreću, navijajte za nas i budite ponosni jer svi smo mi velika Trčaona obitelj i naš uspjeh neka bude vaša motivacija.

Čujemo se nakon 100 milja..manje-više 🙂

Napisao: Marko Bićanić, glavni trener Trčaone Zagreb

 

 

 

Podijeli tekst na društvenim mrežama: