Uspješan nastup na (polu)maratonu u Ferrari

U prošlu je nedjelju (25. ožujka 2012.) na (polu)maratonu u talijanskoj Ferrari nastupilo ukupno 34 polaznika adidas škole trčanja što je ujedno predstavljalo i cilj zimskih priprema koje su trajale od prosinca 2011. godine. Svi polaznici škole koji su nastupili bilo na maratonskoj ili poumaratonskoj utrci su je i završili. Većina polaznika je svoj prvi polumaraton završila pola godine ranije na Zagrebačkom (polu)maratonu tako da su na ovoj utrci nastupali sa željom poboljšanja rezultata, a neki su se (uspješno) okušali i u maratonskoj utrci.

Tijekom zimskog perioda 2011./2012., školi su se priključili i napredniji trkači koji su htjeli istrčati bolji rezultat na polumaratonu ili svoj prvi maraton. Zbog toga je na maratonu bio veći broj trkača/trkačica (20 ukupno, 14 muškaraca i 6 žena) nego na polumaratonu (14 ukupno, 8 muškaraca i 9 žena).

Teško je u nekoliko rečenica sažeti iskustvo prvog maratona u kojem se trči na uspješan završetak  ili polumaratona u kojem se trči na rezultat, jer zbog postavljenih ciljeva oba su jednako teška. Svaki takav trkački događaj je kušnja za tijelo, um i srce, jer svi dožive da je upravo snažna želja da se istrči i završi što bolje upravo ono što izvuče tijelo koje bi tada najradije “zaleglo” negdje sa strane ceste.

Izvdojit ćemo samo nekoliko zanimljivijih crtica upravo s maratona, koji se smatra “kraljem dužine” u trčanju za rekreativce:

  • Velikoj većini (preko 90%) je to bio prvi maraton u životu, u uvjetima više ljetnim nego proljetnim, na ravničarskom maratonu na kojem je zbog vrućine bilo i posla za kola ambulantne pomoći, ali samo za one koji nisu uspješno prošli adidas školu trčanja 🙂
  • Prvi maratonac Radan Škorić je završio u vremenu 3h 30m 39s, što su vremena kojima se diče trkači sa nekoliko godina trčanja i završenih maratona.
  • Isto vrijedi i za prvu maratonku Martu Pehardu sa vremenom 3h 58m 02s, čija je osobitost da trči na prednjem dijelu stopala, što trčanje na duge pruge čini još težim i koja se za ovaj maraton spremala samo 6 mjeseci!
  • Bilo je i bosonogih maratonaca – Amir Kulenović, dugogodišnji bosonogi trkač, kojem je ovo bio prvi bosonogi maraton (a vjerojatno je i prvi Hrvat koji je bosonog istrčao maratonsku udaljenost!) završio je sa fenomenalnim vremenom od 4h 12m 58s.
  • Svi maratonci su završili ispod 5h.
  • Neki su trčali za sebe, a neki za bolesne roditelje, za prijatelje kojih više nema, uz nezaliječenu temperaturu … što sve čini maraton u kriznim trenucima još težim. Svi su ga završili sa osmijeh na licu, a mnogi i sa suzama radosnicama u očima, koje su podijelili i njihovi fanatični navijači u cilju tj. kolege školarci.
  • Svi su imali “krizu” i/ili borbu sa bolovima i nogama koje više ne slušaju, puno ih je u nekom trenutku hodalo, ali su svi smogli snage i trčeći ušli u cilj, pri čemu je bilo i fenomenalnih i strastvenih sprinteva u završnih 200m – a svi su imali iza sebe istrčanih 42 km!

Polaznici adidas škole trčanja maraton nisu istrčali sami – s njima su bili tzv. pacemakeri koji su držali tempo koji im je zadao trener. Na ovaj način se puno lakše postiže ciljani rezultat jer se ne mora paziti na tempo jer to za vas radi pacemaker. U Ferarri su sa školarcima trčali Kristijan Šivak – 3:30h, Veronika Jurišić – 3:45h, Dorian Ivančić – 4:00h i Ivan Posinjak iVsha – 4:15h.

Još jednom svima čestitamo na ovom golemom uspjehu.

Polaznici idu na zaslužen odmor od tjedan dana, a napredna grupa starta ponovno u utorak, 3. travnja s novim ciljevima i izazovima ispred sebe.

Prepoznali ste se u njihovim uspjesima? Nikad nije kasno da se pridružite školi trčanja, što možete više saznati na dijelu stranice o upisima.

Autor: Ivan Posinjak iVsha

Podijeli tekst na društvenim mrežama: