fbpx

ZAGREB > Kraj ljetne i početak zimske škole

Bližimo se kraju ovog našeg 8-mjesečnog druženja. Meni je izuzetno drago što smo uspješno stvorili još jednu generaciju adidas školaraca. Vjerujem da su rijetki od vas vjerovali da će se u listopadu naći na cilju polumaratona, ali mi smo znali i strpljivo s vama radili. Ipak, godine rada su iza nas i znamo što se dešava tih 8-mjeseci i znamo što se može, a što s ne može.

zima

Još jednom bih svima vama čestitao, prije svega na upornom radu i dolascima na treninge – jer to je najveća promjena u vašim životima. Utrka i polumaratona je bilo i bit će ih. Najvažnije je da ste se vi pokrenuli i da se ponosno nazivate trkačicama i trkačima! I nadam se da ponosno pokazujete svoju „prvi se pamti“ majicu 😉

S 31.10. završava adidas škola trčanja generacija 2013., ali time ne završava naš rad (s vama). Slijedi zimska škola trčanja koja će trajati 5 mjeseci (4.11.-31.3.), a cilj joj je spremiti vas za sljedeću sezonu ili trkačkim rječnikom – gradit ćemo „bazu“. Pojednostavljeno, preko zime ćemo „skupljati“ kilometre u nogama kako bismo se od proljeća mogli baciti na treninge brzine i spremanja na neke nama važne utrke.

Odmah ću vam najaviti da se nećemo spremati za jesenski maraton jer je to prebrzo za početnike. Treba proći barem 3 godine kontinuiranog bavljenja trčanjem da se tijelo početnika spremi za takav veliki podvig i uspjeh. Kao i za polumaraton, želim da i za maraton ostane ona „prvi se pamti“, a ne da se na njemu ispatite. No, to ne znači da neće biti izazova u narednoj sezoni. Bez brige, spremamo puno toga 😉

Proljetni polumaraton

Da zimski treninzi dobiju dodatni smisao, spremat ćemo se za jedan veliki proljetni europski polumaraton na kojem ćete sasvim sigurno trčati svoje osobne rekorde 🙂

Kako vam ne bismo nametali odabir utrke, dajemo vam na glasovanje gdje biste željeli ići na proljeće. U obrascu koji slijediti birate između

Destinacije su skoro podjednako udaljene, ali cijene startnine i cijene u gradovima su dosta različite. No, vama ostavljam da se odlučite.

Koncept zimske škole

Vratimo se na zimsku školu. S obzirom da nam dolaze hladni, kišni i snježni dani kada se treninzi ne otkazuju, nužno je imati svlačionice u kojima ćete se nakon treninga presvući. Jer, nitko se ne može razboljeti na treningu (bez obzira na temperaturu i vremenske (ne)uvjete) ali se itekako može razboljeti ako se nakon treninga brze ne presvučete u toplu odjeću. Stoga ćemo ovu zimsku školu imati samo na jednoj lokaciji (Boćarski dom) jer nažalost u blizini Maksimira nismo uspjeli pronaći slobodne svlačionice.

Druga novost je da ubacujemo još jedan trening tjedno (ponedjeljak, srijeda, petak i subota) kako bismo podebljali tjednu kilometražu.

Treća novost je da subotnji trening starta nešto ranije (u 8:30) dok večernji termin preko tjedna ostaje kao što je sada (18:30). Ovi termini se neće mijenjati do kraja zimske škole.

Što se tiče trenerskog tima, plan je da on ostane nepromijenjen – no to isključivo ovisi o odazivu vas polaznika jer broj trenera je posljedično vezan na broj članova. No, ja vjerujem da će većina vas nastaviti trenirati i preko zime tako da tu ne bi trebalo biti promjena.

Još malo o zimskim treninzima

Kažu, tko prezimi trčeći s pravom se može zvati trkače/icom. Rekao bih da to nije zbog težine treninga nego više zbog jačine motivacije za dolazak na treninge jer u ovih 5 mjeseci nas čeka puno kišnih, maglovitih, blatnih i snježnih dana. Meni osobno su treninzi po takvom vremenu puno draži od onih u “idealnim” uvjetima jer iz mene izvlače još više, ali mi i nakon treninga također daju još više.

PRIJAVNI OBRAZAC ZA ZIMSKU ŠKOLU

Nedeljko Vareškić, voditelj škole

Podijeli tekst na društvenim mrežama: