Zagreb maraton 2014.

Već tradicionalno, sredinom listopada, svake godine održava se ulična utrka Zagreb maraton. Ove godine na red je došlo 23. izdanje zagrebačkog maratona s već provjerenim redosljedom u dužinama utrka 5000m, 21 097m te za one odvažnije i iskusnije 42 195m.

Nešto manji niz godina u odnosu na niz godina organizacije Zagreb maratona, polaznici adidas škole trčanja također sudjeluju u ovoj sportskoj manifestaciji i to četvrti put za redom sa značajnim brojem svojih članova. Ove godine nastupilo ih je 181 u svojim zelenim „all in“ majicama te na jedinstven i motivirajući način za buduće trkače prezentiraju svoj osmomjesečni rad i utkani trud u svaki odrađeni trening i naposljetku, ostvareni cilj. S ovim brojem, adidas škola trčanja je bila najbrojniji kolektiv koji je nastupio na ovoj utrci.

10636769_804922186238186_8688734609605332180_o

Kao i uobičajeno, vikend je započeo u subotu na glavnom gradskom Trgu sa preuzimanjem brojeva u adidasovom šatoru.

Nedelja ujutro. Užurbanih koraka na glavnom zagrebačkom Trgu ne nedostaje – što zbog organizacijsko-tehničkog tima, što zbog građana od kojih nekolicina nisu upućeni što će se događati sljedećih 6 sati na ulicama Zagreba i što zbog onih koji će preplaviti iste te ulice.

Oko 9 sati, javni gradski prijevoz na jednoj od najprometnijih trasa u Zagrebu obustavlja se i zatvara za sav promet. Nikako se ne smije sakriti oduševljenje svih sudionika ovim potezom gradskih vlasti jer je upravo ovo postupanje nedostajao ovoj sportskoj manifestaciji u Zagrebu.

Uži centar grada, okupiralo je na stotine trkačica i trkača koji se marljivo zagrijavaju za neku od tri dužine staze kojom će uskoro proći.

Start utrka maratona i polumaratona bio je rezerviran za 10:00h. Sudionici u utrci na 5km, startali su 10min kasnije kako bi se izbjegla gužva.

Polaznici adidas škole trčanja na raspolaganju su imali četiri jakosne skupine u utrci polumaratona i jednu jakosnu skupinu u utrci na 5km i sve su bile vođene našim trenerima. Zadaća trenera bila je održavati jednolik tempo trčanja kroz utrku, pružanja raznih informacija tijekom utrke o tempu trčanja, prijeđenoj kilometraži, dolasku na okrepne stanice, koliko trebaju popiti vode, korigiranju tehnike trčanja, kontinuiranog praćenja psiho-fizičkog stanja polaznika i pružanju drugih relevantnih informacija.

Budući da se na dan održavanja utrka očekivalo i u potpunosti ostvarilo iznimno toplo vrijeme s visokim vrijednostima u celzijusima za to doba godine, neposredno prije početaka zagrijavanja donio sam odluku da sve grupe trče sporije od ciljanog vremena po jakosnoj skupini što se kasnije pokazalo kao ispravna i u potpunosti opravdana odluka.

10659105_806326049431133_6670450909097315936_o

Svi su polaznici završili svoju utrku te su na taj način u potpunosti opravdali svoje požtvovno zalaganje na svim odrađenim treninzima tijekom posljednih nepunih 8 mjeseci treninga. Trenerski tim adidas škole trčanja u potpunosti je zadovoljan ostvarenim rezultatima svih polaznika budući da se uvjeti u kojima se odvijala utrka mogu nazvati u potpunosti neprikladnim za postizanjem najbolje sportske izvedbe, no za to ćemo pričekati do sljedeće utrke u kojoj se nadamo još boljim rezultatima.

Jedina zamjerka Organizacijskom odboru ove tradicionalne zagrebačke manifestacije jest to budući da se očekivali iznimno toplo vrijeme za ovo doba godine, ipak su trebali razmisliti o postavljanju okrepne stanice staviti i na kontrolnim točkama, a samo iz razloga što je bilo iznadprosječno toplo.

Mnogima će utrka ostati u lijepom sjećanju jer su imali prilike doživjeti pojedine gradske četvrti iz perspektive koja nije uobičajena u svakodnevnoj šetnji gradom. Na to prvenstveno mislim da svaki dan nemamo priliku nesmetano proći nekim od vrlo prometnih ulica grada i pritom biti popraćeni salvom pozitive, navijanja i gromoglasnih aplauza svih prolaznika ili onih koji su zbog nekog posebnog razloga došli duž trase polumaratona, maratona i utrke na 5km.

Sa sigurnošću možemo zaključiti da smo i četvrtku generaciju polaznika adidas škole trčanja uspješno proveli kroz osmomjesečni plan i program rada u kojem smo se potrudili obuhvatiti sva relevantna područja iz domene rekreativnog sporta kako bi ih pripremili za nadolazeće razdoblje treninga, a to su dugotrajni zimski treninzi koji će se provoditi u sklopu djelovanja Atletskog kluba Perpetuum mobile.

Nadamo se da je svima onima koji iz nekog razloga neće moći nastaviti trenirati sa nama, adidas škola trčanja unijela pozitivne promjene u život i da smo vas bar djelomično razuvjerili da trčanje nije i ne mora biti samo trčanje bez postavljenog cilja i da ono može biti puno zanimljivije, uspješnije i razumljivije.

Tko zna, možda se baš sljedeće godine opet vidimo na stazama savskog nasipa ili Parka Maksimira te opet započnemo zajedničku avanturu pod nazivom adidas škola trčanja vol. 5.

Do tada, srdačan pozdrav.

Izvještaj sastavio: Lozanov Vedran

Podijeli tekst na društvenim mrežama: