fbpx

ZAGREB > Planinarenje #3

Iako  subotnje vrijeme nije baš bilo previše sunčano takvo se vrijeme prenijelo i na nedjelju ujutro gdje je održano još jedno u nizu planinarenje po Medvednici. Ali, prije samog starta se pokazalo sunce i još jedno planinarenje je bilo obasjano sunčevim zrakama što je entuzijastima koji su zaljubljeni u planinarenje vratilo smiješak na lice.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ovaj put nam se na planinarenju pridružio i iskusni planinar i jedan od prošlogodišnjih trenera adidas škole trčanja koji poznaje Sljeme i sve njegove staze kao svoj džep – Ivan Posinjak zvan Ivša.

Ovog puta ruta je bila nešto drugačija u odnosu na prve dvije. Start je bio kod Šestinske crkve gdje je ruta išla preko HPD PLANINARSKE STAZE 52 koja jednim dijelom prolazi kroz naselje te ulazi u park prirode Medvednica, pa sve do vrha Sljemena odnosno do televizijskog tornja.

Zahtjevnost uspona na ljestvici od 1 do 5 je (4) gdje se vidi da je ruta bila malo zahtjevnija od prijašnjih, ali sama po sebi je pokazala sve svoje čari uspona uz dobro navođenje našega Ivše.

Polaznici škole su bili zadovoljni rutom i rekli su da im se sviđa i u dobrom društvu se zaboravi na zahtjevnost staze.

Nekima je ovo bio i prvi put da planinare po Sljemenu iako u početku su rekli da nikad više neće planinarit bili su zadovoljni kada su se popeli do samog vrha i vidjeli svu ljepotu zagrebačkog gorja okupanom suncem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tijekom uspona nailazili smo i na druge planinare koji su nas pitali čime se bavimo kada nas ima toliko, a mi smo im rekli dok ne trčimo mi planinarimo.

Nakon određenog vremena stiglo se na vrh Sljemena gdje se je osjećala razlika u temperaturi u odnosu na podnožje Sljemena, ali to članove adidas škole trčanja nije omelo da uživaj u odmoru te tradicionalnom grahu i domaćim štruklima.

Povratak do starta je išao nešto izmijenjenom rutom preko

  • staze M1 (MRCINA) zahtjevnost ove staze govori i sam naziv što po usponu to i po spuštanju
  • KRALJIČINOG ZDENCA  uz ovu stazu se vežu brojne legende i lijep izvor vode
  • POUČNE STAZE MIROSLAVEC  ova staza pruža brojne informacije na panoima prolaznicima koji prolaze kroz nju i to o samoj građi i promjenama Sljemena kroz geološka razdoblja te
  • zadnja postaja našeg planinarenja je bio LAGVIĆ poznato okupljalište planinara i svih zaljubljenika u prirodu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na samom cilju odnosnu startu današnjeg planinarenja moglo se vidjeti po licima polaznika adidas škole trčanja osim umora i zadovoljstvo još jednim odrađenim planinarenjem. Tijekom povratka moglo se vidjeti koliko Sljeme ima puno lijepih staza i izvora vode, ali slike će pokazat svu ljepotu ovog planinarenja jer slika govori više od tisuću riječi.

Fotografije – https://www.facebook.com/media/set/?set=a.523398051057269.1073741843.325027877560955&type=1

Nikola Paripović

 

Podijeli tekst na društvenim mrežama: