fbpx

Zagreb > Planinarenje #4, PD Grafičar, Medvednica

Početak još jednog planinarenja po Medvednici je obilježilo ne baš povoljno vrijeme gdje su kišni oblaci skrivali sunčeve zrake da se probiju i da nam uljepšaju početak jutra. Na startu kod šestinske crkve, iako nešto brojčano slabiji, skupilo se par entuzijasta što novih što starijih članova planinara koji nisu marili kakvo će biti vrijeme.

nasl

Početak planinarenja je bio kod šestinske crkve gdje smo se uputili preko Lagvića pa Poučnom stazom do Kraljičinog Zdenca pa sve do PD Grafičar. Ovog puta ruta je bila manje zahtjevnija od prošlog puta, ali ne manje zanimljivija jer je prolazila prekrasnom poučnom stazom Miroslavec koja cijelom svojom dužinom prati šum vode odnosno potoka sa isprepletenim i srušenim stablima stvara na pojedinim dijelovima male slapove. Sama staza Miroslavec osim prekrasnog šuma vode čine i poučni panoi sa različitim geološkim i fosilnim prikazima razdoblja zagrebačkog gorja. Ova staza ima par blažih uspona ali je više položenijeg tipa pa tako da i početnici koji nisu nikad planinarili mogu u njoj uživati.

Sljedeća točka našeg planinarenja je bio Kraljičin Zdenac ujedno i prvi dio za odmor gdje su polaznici adidas škole trčanja mogli uživati u čistoj planinskoj vodi i smirujućem žuborenju vode.

Nakon odmora, put nas vodi i do naše krajnje točke planinarenja, a to je PD Grafičar. Staza je postala nešto malo zahtjevnija s par većih uspona koji našim već iskusnim planinarima nije predstavljala nikakav problem jer su se već ugrijali na prijašnjim turama po Sljemenu.

Staza do Grafičara je zanimljiva po tome što uz nju ima par odmorišnih točaka s klupama i stolovima pa se svaki početnik u planinarenju može i odmoriti.

DSC_0058

Kako smo se približavali našem cilju naišli smo i na jednu olupinu auta koja nas je sve šokirala pa smo se upitali “Zar ljudi još bacaju takve stvari po šumama?”.

Pri usponu smo susretali i ostale planinare kojima je bilo drago vidjeti da još ima zaljubljenika u ranojutarnje planinarenje.
Stigavši do našeg odredišta nije nas okupalo sunce sa svojim toplim zrakama jer bi nam bar malo bilo toplo uz lagani povjetarac koji nas je pratio cijelim putem do PD Grafičar.

Poslije odmora i okrijepe slijedio je povratak do podnožja Sljemena. Povratak je išao djelomično istom rutom, ali smo se u jednom dijelu staze odvojili prema Medvedgradu pa do Šestina.

Na našem cijelom putu planinarenja skupilo se i par već nama poznatih četveronožnih prijatelja kojima ova ruta planinarenja nije previše zadavala probleme jer ipak oni su sa svojim gazdama navikli i na zahtjevnije rute.

Na kraju treba samo dodati da se polaznicima adidas škole trčanja svidjela ova opuštajuća ruta planinarenja samo da se je i sunce malo više pokazalo bilo bi i prelijepo jutro.

Nikola Paripović

Podijeli tekst na društvenim mrežama: