Zagreb > Prva tri mjeseca & nastup na Plitvicama

Izvještaj iz škole

Treća genercija adidas škole trčanja krenula je s s prvim treninzima 04.03. 2013. Od tada smo prošli kroz 13 tjedana. Najprije smo 3 tjedna bili formirani u proizvoljnim grupama te smo na kraju trećeg tjedna napravili testiranje na 1km na kojem smo polaznike homogenizirali u grupe prema njihovim sposobnostima.

ast-pl

Izvedeno je 5 različitih grupa, svaka od njih od tada ima svoj plan i program, tako da su treninzi prilagodeni sposobnostima polaznika. Polaznici veoma brzo napreduju u početku, ne samo zbog plana i programa koji im to omogućava, nego i radi same redovitosti na treninzima.

Prvi trening u školi nam se u glavnom dijelu sastojao od 2 minute trčanja i 2 minute hodanja i tako 5x. Na tom treningu smo sveukupno otrčali manje od 1,5 km. Pošto smo ušli u 14. tjedan treninga, polaznici su u stanju otrčati od 5-8 km u kontinuitetu, ovisi o jakosnoj grupi te ne samo da su razvili izdržljivost već su također razvili i brzinu te je tempo na treninzima od podjele po grupama brži za više od 1:00 min/km.

Polaznike smo pripremili za prvu službenu utrku od 5 km na Plitvicama, koju su svi završili.

Vrijeme nam ove godine u školi i nije bilo najbolji prijatelj te su neki polaznici i odustali zbog toga. Zbog loših vremenskih uvjetazaeradala je neredovitost na treninzima zbog čega polaznici nisu bili u stanju pratiti sljedeće treninge.

Prolazimo kroz bazični period u kojem gradimo temelje za Zagrebački polumaraton u 10-om mjesecu, u bazičnom periodu radimo na razvoju izdržljivosti, koordinacije, brzine te učimo pravilnu tehniku.

Kako nam je bilo na prvoj utrci na Plitvicama čitajte dalje…

(Napisao: Perica Kišiček)

 

Izvještaj s Plitvica

Ovogodišnje izdanje već tradicionalnog Plitvičkog maratona doseglo je rekordan broj od oko 2.300 sudionika iz 30 država svijeta koji su se natjecali na dionicama od 5km, 16km i najduže utrke od 42km.

28. Plitvički maraton ostat će u lijepom sjećanju i 3. generaciji adidas škole trčanja Zagreb koja je također brojala rekordan broj od preko 200 polaznika iz Zagreba i Rijeke, a natjecali su se na dionici od 5km.

Iz Zagreba ispred Boćarskog doma krenula su tri puna autobusa polaznika, a po raspoloženju koje je vladalo u sva tri ne bi se dalo zaključiti da je bilo tek 6h ujutro.

Troje trenera, Perica, Marko i Vedran, bila su zadužena za po jedan bus da tokom putovanja polaznicima daju nekoliko korisnih informacija vezanih za program koji ih očekuje i za samu utrku. Kako se putovanju približavao kraj, tako je i nestrpljenje polako raslo među polaznicima. Ipak, velika većina će prvi put nastupiti na jednoj ovakvoj masovnoj manifestaciji međunarodnog karaktera.

Po dolasku, svaki od trenera odveo je grupu na podjelu startnih brojeva koja se odvijala ispod terase Hotela Plitvice. Po preuzimanju startnih brojeva i prigodnih vrećica, planirano je okupljanje na parkingu svih polaznika adidas škole trčanja i oblačenje za samu utrku u kojoj smo bili orginalni i prepoznatljivi po žutim adidas majicama i našim imenima na njima te u nastavku „is all in“.

Milenijsku fotografiju koju dočarava najbolje preko 200 polaznika 3. generacija adidas škole trčanja, napravljena je 200-tinjak metara iza starta uz odličnu atmosferu i poze. Možemo slobodno reći da od početka zagrijavanja koje su vodili treneri Perica, Marko, Maja, Nikola, Bruno i Vedran, nitko nije više pokazivao znakove treme i nestrpljivosti ili su to dobro pojedinci prikrili. Pet minuta do početka utrke i sve grupe su bile spremne na startu sa svojim trenerima.

ast-pl-2

Nakon označavanja početka utrke, prolaskom kroz startnu liniju, putem chipa na startnom broju, počelo je teći i vrijeme svakog polaznika u utrci. Prvi kilometar se trčalo nizbrdo pa su neki prerano i nesvjesno ubrzali. Potom je slijedilo kilometar ravnijeg djela staze, a zadnjih 500-tinjak metara prije okreta na polovici utrke trebalo se popesti na uzbrdicu i povratak istim putem natrag.

Prvi polaznik je prošao kroz cilj za oko 22 minute dok je zadnjem polazniku trebalo oko 45 min što je opravdalo naša očekivanja. Nije zabilježeno niti jedno odustajanje što nas trenere veoma veseli jer su svi pokazali borbenost do posljednjeg metra i kolegijalnost u samoj utrci što su iskazivali međusobnim bodrenjem i dodavanjem vode na okrepnoj stanici onom tko nije stigao uzeti.

Poslije utrke, unatoč umoru, nastavilo se druženje u vedrom raspoloženju tokom cijelog popodneva. Organizator NP Plitvička jezera se potrudio osigurati ručak svakom sudioniku u obližnjem restoranu te besplatan ulaz u Nacionalni park Plitvicka jezera što je upotpunilo poseban doživljaj i time svrstava organizaciju plitvičkog maratona kao jednu od utrka koju nikako ne bi trebalo zaobilaziti, a posebno ne u društvu adidas škole trčanja.

Smijeha nije nedostajalo ni u povratku natrag u Zagreb u popodnevnim satima tako da je omogućeno svim polaznicima razgledavanje i najudaljenijih mjesta NP Plitvice.

Fotogalerija iz Plitvica

(Napisao: Vedran Lozanov)

 

 

 

Podijeli tekst na društvenim mrežama: