Zagreb – prvi probni trening trčanja i nordijskog hodanja

Subota, 16.2.  u Zagrebu činila se kao odličan dan za prvi probni trening  9. generacije školaraca i nordijaca te onih koji će to tek postati. Tako je i bilo. Dan je bio sjajan, 15-ak stupnjeva iznad nule s dosta sunca. Bilo je to vrijeme za poželjeti u ovo, kalendarski još, zimsko razdoblje. Park Maksimir je bio prepun veselih i opuštenih ljudi, a samo oni najhrabriji, spremni za pozitivne promjene u životu, su se okupili oko male pozornice.  Gotovo svakoga sam pitao je li se naspavao, a odgovori su bili potvrdni uz osmijeh na licu s dodatkom sunčanih naočala.

Nakon upoznavanja krenuli smo sa zagrijavanjem

Nitko ne voli duge uvodne govore, pa smo tako početak skratili na minimum. Svi su jedva čekali početak treninga i to se jasno vidjelo. U zraku se osjetilo „želimo što prije početi!“. Nekoliko informacija, zajednička fotka i bacamo se na posao.

Nakon zagrijavanja (razgibavanja i dinamičke fleksibilnosti) odradili smo i ostale dijelove uvodno pripremnog dijela, a to su prevencijske vježbe. Treneri  su demonstrirali pravilnu tehniku trčanja, te su na kraju uslijedile vježbe škole trčanja, kao posljednji dio uvodno pripremnog dijela. Greške smo ispravili, naučili ih osnove s kojom će krenuti u svijet trčanja i to im se jako svidjelo.

Glavni dio se sastojao od 10-ak minuta gdje su se izmjenjivali intervali laganog trčanja i hodanja u omjeru 1 : 1. To je bilo dovoljno za prvi kilometar, da 1 km! Čuli su se poneki uzvici „Zar stvarno 1 km?“, Treneri odgovaraju: “Da najstvarnije!”

I nordijski hodači odradili su odličan trening i naučili kakva im oprema treba, kako uskladiti koordinaciju ruku i nogu i odgovore na još poneko pitanje koje su postavljali trenerici i treneru.

Konzultacije kod trenera Roberta i trenerice Karle

Nakon glavnog dijela uslijedilo je opuštanje i statičko istezanje te pitanja polaznika. Trening je bio ugodan i opušten, a trkači su izgledali zadovoljno i sretno na kraju te su se najavili i na 2. probni trening iduću subotu (23.2.) na savskom nasipu s početkom od 9:00 h no s jednom nadopunom – naši kolege iz Rijeke i Splita također će imati probne treninge u isto vrijeme.

Jedno je sigurno, dan je započeo pobjedom od jednog kilometra, jednim odlično odrađenim treningom i puno dobre volje. Znamo kako sve dobre stvari započinju upravo malim koracima, najvažnije je da je odluka za promjenom sada nadopunjena i prvim korakom. Odluči – kreni – promijeni!

Budući školarci i trkači, vidimo se uskoro!

Napisao: Marko Bićanić, glavni trener Trčaone Zagreb

Podijeli tekst na društvenim mrežama: