ZAGREB > Što nas čeka u zimskoj školi trčanja?

Posljednjih mjesec dana se mnogo pričalo o završetku proljetno/ljetne adidas škole trčanja i sve je nekako visjelo u zraku na temu da li će i kako izgledati jesensko/zimska škola trčanja.

zima

Ovom prilikom vam želim predočiti kako bi to trebalo izgledati u narednim mjesecima.

Budući da smo u prethodnim mjesecima odlično savladali lekcije na fizičkom, mentalnom i nutricionističkom području, a neki nažalost i na fizikalnom, izgradili smo čvrste teljeme za nastaviti sa trčanjem u jesensko/zimskim uvjerima.

Ono što slijedi u planu i programu su bazični treninzi. Da pojednostavim, postepeno ćemo povećavati broj pretrčanih kilometara po treningu u skladu sa vašim mogućnostima po grupama, ali brzina trčanja (min/km) neće se kretati jednakom progresijom iz tjedna u tjedan. Za takozvano „probijanje brzine“ ostavit ćemo proljetno doba i „prednatjecateljski period“ budući da nam za takve treninge nije potrebno po nekoliko mjeseci treninga i pripreme.

Od treninga na programu će biti kilometraža srednjeg intezireta (ono što smo trčali ponedeljkom), trening s dugačkim intervalima (već smo trčali intervale  od po 800 i više metara), fartlek treninga sa kombinacijama dionica u tempo trčanju, treninga s dužinskim trčanjem subotom te kao novi trening za vas koji stoji u planu i programu jesensko/zimske škole – tempo trčanje.

Da bismo sve ovo odradili, potrebno će biti odrađivati i trening snage kako bismo spriječili mogućnost od ozlijeđivanja što nikako ne bismo željeli da vam se dogodi. Za trening snage još nemamo definiran termin no, uskoro ćemo ga sigurno znati i javiti vam sve pojedinosti vezane za taj trening – od termina, mjesta i trenera koji će ga provoditi.

Za sada nam je cilj, što se utrka tiče, kvalitetno se pripremiti za neki od ponuđenih (Beč, Budimpešta ili Bratislava) polumaratona  te ćemo ići na onaj koji će skupiti najviše vaših glasova.

Ono što još svakako želim uvrstiti u plan i program škole trčanja, a i vi ste nam često postavljali  upite na tu temu, to su odlasci na planinarenje sa štapovima za hodanje ili bez njih. To će nam svakako dobro doći i za neformalna druženja koja su uvijek dobro došla i kao dodatni lakši trening, no ono će biti organizirano kada neće biti teških treninga u istom tjednu.

Još jedno od pitanja koja ste nam često uputili je i kako se obući za predstojeću sezonu. Dakle,  budući da dolazi sve hladnije vrijeme i doba godine, treba se toplije obući. Ono što vam ja savjetujem je da ipak ne pretjerujete sa slojevima odjeće jer ste mogli vidjeti da već kroz nekoliko minuta trčanja, nije vam više hladno. Stoga predebele pamučne majice vam nisu potrebne. Trenutno vam je dosta laganija trenirka te kratka majica ili majica dugih rukava. Pamučne majice vam se ne mogu brzo osušiti, pa će vam vjerojatno nakon treninga postati hladno ako se brzo ne presvučete tako da probajte to rješiti sa nekom sintetskom majicom. Ono što vam savjerujem je svakako nabavljanje šuškavca ili slične odjeće. To će svakako pomoći da nam trening po laganoj kiši i vjetru ne postane najgora noćna mora.

Što se tiče obuće, tu vam postoji izbor između standardnih „ljetnih“ i „trail ili treking“ tenisica, a neke su i od goratex materijala koji ne propušta vodu.

Ja sam uvijek trenirao u ljetnim tenisicam i to će biti moj izbor i ove jeseni i zime. Ono što vam ja savjetujem je da kod izbora tenisica posvetite dosta vremena i izaberete ono u čemu se vi najbolje osjećate jer će vam to pričinjavati ugodu trčanja. Ukoliko se odlučite za „ljetnu“ verziju tenisica u kojima većina trenutno trenira, nemojte se plašiti ako vam noge smoče tijekom treninga  – osušit ćete ih kod kuće ispod radijatora i biti će spremne za vas za sljedeći trening.  Važno je imati drugi suhi par u svlačionici!

Svi već znate da imamo svlačionice u Boćarskom domu, stoga, uvijek si možete donesti suhu odjeću i obuću i u toplim prostorijama se presvući i istuširati.

Ovo su samo osnovne informacije što se tiče škole trčanja i plana i programa treninga. Mi ćemo se truditi svakako da vam odgovorimo na sva pitanja koja će vas zanimati, stoga se uvijek slobodni poslati upit ili nekoga od nas trenera upitati na treningu ili društvenim mrežama ukoliko ne stignete drugačijim putem.

I za kraj ponovimo termine treninga: PONEDJELJAK, SRIJEDA i PETAK 18:30-19:30 te SUBOTA 8:30-10:00h, a lokacija je samo jedna: Boćarski dom.

Ako se netko nije prijavio – ovdje je prijavni obrazac

Vidimo se!

Vedran Lozanov
glavni trener u zimskoj školi trčanja Zagreb

 

Podijeli tekst na društvenim mrežama: