Zima i snijeg ne ometaju pripreme za Sežanu

Dva mjeseca su prošla od početka zimske škole trčanja i sada smo na pola puta do prvog polumaratona u sezoni. Za otvaranje sezone odabrali smo polumaraton u Sežani 24. ožujka i za utrku se prijavilo stotinjak školaraca, od toga su tri četvrtine polaznici zagrebačke škole trčanja, a jedna četvrtina njihovi riječki kolege.

jarun-zima

Iako je ova zima malo oštrija i snježnija od prethodnih nekoliko, barem što se Zagreba tiče, pripreme za polumaraton teku bez većih problema. Dva ciklusa baze su iza nas i upravo smo započeli treći četverotjedni ciklus u kojem smo počeli raditi i malo intenzivnije treninge. Može se reći da smo imali i malo sreće jer smo unatoč velikim količinama snijega uspjeli napraviti sve dužinske treninge u siječnju, a to možemo zahvaliti ponajviše službama koje su zadužene za čišćenje snijega na Jarunu. Dok je grad bio zatrpan snijegom, cesta na Jarunu je bila čista tako da je taj sportsko rekreacijski centar bio svojevrsna oaza mnogim zagrebačkim trkačima. Kroz tjedan smo kombinirali trčanje po sniježnom nasipu i očišćenom Jarunu, a dužine smo u pravilu radili na potezu Boćarski dom – Jarun. Budući da smo za proljeće odlučili pripremati naše školarce za nastup na nekoliko polumaratona po njihovom izboru, duga trčanja će se postupno povećavati od 10 do 21km, a trenutno smo stigli do dužina od 15 do 17km, ovisno o grupi u kojoj se trči. I dalje imamo tri „jakosne skupine“ i svaku vodi po jedan trener, a poslije Nove godine formirali smo i „elitnu grupu“ koja trči samostalno po uputama trenera.

Novost je i dvoranski trening na kojem radimo vježbe snage. Važnost vježbi snage za trkače je velika jer se time uvelike smanjuje mogućnost povreda, a isto tako vježbe snage daju jednu dodatnu kvalitetu i mogućnost bržeg napretka u trčanju. Može se primjetiti kako ovim zimskim pripremama pristupamo vrlo ozbiljno, a veseli činjenica da su i školarci to shvatili na isti način pa nakon božićnih i novogodišnjih blagdana imamo sve veću gužvu na treninzima. Zima još nije gotova, no nadam se da je pri kraju, a s dolaskom malo toplijih dana imati ćemo sve bolje uvjete za treninge pa u Sežani očekujemo pregršt osobnih rekorda. 🙂

Podsjećamo da su uskoro upisi nove generacije početnika u škole trčanja u Zagrebu i Rijeci, te da su u četvrtak uvodna predavanja također u Zagrebu i Rijeci.

Više informacija i predbilježbe za školu na www.skola.trcanje.hr/upis-u-skolu/ljetna-skola-trcanja-2013

Podijeli tekst na društvenim mrežama: