fbpx

Trčaona Flex – što je to i kome je namijenjeno?

Trčaona Flex je trening zamišljen kao spoj joge i pilatesa. Koja je uopće razlika između to dvoje? Pilates je puno mlađa varijacija joge s fokusom na tjelovježbu, dok je joga drevna disciplina s naglaskom na relaksaciju.

 

Zašto joga?

Joga je vrlo korisna za trkače jer uključuje dinamično istezanje mišića koji su umorni od pretreniranosti ili su skraćeni zbog prekomjerne uporabe, a to u konačnici može uzrokovati mišićni disbalans. Trčanje pretežito opterećuje kukove, koljena, zglobove, kvadricepse, zadnju ložu i listove. Ako nisu dovoljno istegnuti, s vremenom će se opterećenje prebaciti na druge mišiće koji se inače za trčanje ne koriste ili će puknuti. Joga pomaže u prevenciji toga te pomaže pri boljem oporavku i opuštanju napetih područja. Uz sve to poboljšava se balans i držanje tijela.

 

Zašto pilates?

U pilatesu je naglasak na jačanju trbušnih mišića, leđa i zdjelice, ali ujedno radi i na fleksibilnosti mišića i zglobova. Također se jačaju i mišići kvadricepsa i abduktora koji su podrška koljenima i kukovima tokom trčanja. Sve ovo doprinosi boljoj tehnici trčanja. Bitna stavka pilatesa je disanje. Pilates uči disanje iz dijafragme koje je vrlo korisno u poboljšanju ritma disanja tokom trčanja.

Trčaona Flex idealan je spoj između joge i pilatesa

Kako izgleda trening?

Trening traje 60 minuta. Započinjemo sa vježbama disanja te laganim vježbama istezanja cijelog tijela kako bi se zagrijali. Zatim slijede vježbe koje izvodimo stojeći. Ovdje je naglasak na donji dio tijela i balans. Potom idu vježbe koje se izvode na podu gdje je naglasak na trbušne mišiće, leđa i kukove. Za kraj idu vježbe istezanja kako bi u potpunosti opustili cijelo tijelo.

 

Za koga je Trčaona Flex?

Trčaoni Flex se mogu pridružiti apsolutno svi. Prigodna je i za muškarce i za žene svih dobnih skupina. Svaka vježba, odnosno poza ima mnogo varijacija, što težih, što lakših, tako da je prigodna za trkače od A+ do Rekreativke 😊.

 

Koje su dobrobiti Trčaone Flex?

  • povećana fleksibilnost mišića i zglobova
  • poboljšan ritam disanja
  • jačanje mišića cijelog tijela
  • poboljšan balans
  • poboljšano držanje tijela
  • prevencija ozljeda
  • poboljšana tehnika trčanja
  • kompletna relaksacija tijela

Napisala: trenerica Trčaone Zagreb, Lucija Šćur

Podijeli tekst na društvenim mrežama: