Voćni smoothie za snagu

Što jesti prije treninga? Najbolje i najjednostavnije, a i najbrže je nešto popiti, umjesto pojesti. Budući da je prije treninga važno opskrbiti tijelo ugljikohidratima i vodom, tekući obrok poput ovog smoothija će vam dati energiju, a istovremeno će vas i hidratizirati.

Ako se do sada niste susretali s chia sjemenkama, važno je napomenuti da one ne sadrže gluten, sadrže veliki udio Omega-3 masnih kiselina, proteina, puno vlakana, uravnotežuju krvni tlak i odličan su izvor antioksidansa. Dnevna doza je 1 žlica, kao što je u ovom smoothiju, što će vam omogućiti da imate energije i budete siti dosta dugo.

Nedavno sam naišla na zanimljiv podatak da ‘chia’ na jeziku drevnih Maja znači ‘snaga’, tako da ste i prema kriterijima Maja na dobrom putu ako ju ubacite u smoothie prije treninga. 🙂

Trčaona, škola trčanja, me potaknula da razmišljam i o prehrani sportaša, budući da je, zahvaljujući njoj, trčanje ponovo postalo važan dio mog života pa je zato i nastao ovaj recept. <3

SASTOJCI:

1 šaka jagoda (svježih ili zamrznutih)

1 banana

1 žlica chia sjemenki

2 žlice badema (idealno bi bilo da ste ih prethodno namočili 8 sati pa isprali i iscijedili)

2,5 dcl vode

PRIPREMA:

Sve sastojke ubacite u blender i miksajte 30-ak sekundi.

Nakon miksanja prebacite u čašu (ili bočicu) i popijte polako, uz žvakanje svakog gutljaja. Zašto žvakanje, pročitajte u ovom receptu za cijeđeni sok od mrkve, naranče, limuna i đumbira. Svakako ga popijte 30-ak minuta prije treninga, kako biste osigurali da probava odradi svoje u tom periodu.

Ako želite hladniji smoothie, slobodno određenu količinu vode zamijenite kockama leda.

Ako želite slađi smoothie, ostalim namirnicama, prije miksanja, dodajte 2-3 datulje.

Napisala: Tina Uglješić

Više zdravih recepata pronađite na zelenarium.com

Podijeli tekst na društvenim mrežama: